Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperversenyen az ukrán Vaszilj Ivancsuk folytatta bámulatos sorozatát. A viadal negyedik fordulójában újabb győzelmet aratott, a királyindiai védelem egyik bonyolult változatában a bolgár Ivan Cseparinov ellen nyert. A torna doyenje bátran vállalta a bonyodalmakat, nagy izgalmak után megszerezte negyedik győzelmét, másfél pontos előnnyel vezet az azeri Tejmur Radzsabovval remiző bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov előtt. Pontosztozkodással zárult a kínai Bu Xiangzhi és az örmény Levon Aronjan játszmája is. 

Fantasztikus formában játszik az ukrán sakkozás legjobbja, a 2004-es olimpiai bajnokcsapat éltáblása. A 39 éves Vaszilij Ivancsuk negyedik győzelmét ünnepelhette, a 22 éves bolgár Ivan Cseparinov ellen nyert. A királyindiai védelmű partiban a jól ismert forgatókönyvet láttuk. Sötét a királyszárnyon rohamozott, világos a vezérszárnyon keresett ellenesélyt. Látványos támadólépések, gyalogáldozat, vonalnyitást jellemezte Cseparinov akcióját, de a fiatalos hév végül elragadta az exvilágbajnok Veszelin Topalov szekundánsát. Ivancsuk kivédte a támadást, hatásos ellenjátékot talált, huszárjai betörtek a sötét állásba, kiskombináció megpecsételte sötét sorsát.

A másik két partit az óvatosság jellemezte, sorozatos cserék után jogosak voltak a békekötések. Az azeri Tejmur Radzsabov a bakui GP-n láthatóan elfáradt, az örmény Levon Aronjan is adós maradt eddig a "gólerős" játékkal.

A 4. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Veszelin Topalov (bolgár, 2767) döntetlen (Angol megnyitás, 26)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 40)
Bu Xiangzhi (kínai, 2708) - Levon Aronjan (örmény, 2763) döntetlen (Szláv védelem, 36)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 4 pont
2. Veszelin Topalov 2,5
3-5. Tejmur Radzsabov, Levon Aronjan és Ivan Cseparinov 1,5
6. Bu Xiangzhi 1

Az 5. forduló párosítása:
Topalov - Bu Xiangzhi
Aronjan - Ivancsuk
Cseparinov - Radzsabov