Fitch: bizonytalan a szerb helyzet

Vágólapra másolva!
Továbbra is bizonytalan Szerbia politikai és adósminőségi kilátása, mivel még nem tudni, hogy EU-párti vagy nacionalista erők alakítják-e meg a következő kormányt - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Szerbia jelenlegi stabil kilátású, "BB mínusz" szintű - vagyis mélyen a befektetési szint alatti, spekulatív - hosszú távú szuverén bel- és devizaadós-osztályzatában már jó ideje szerepel a magas szintű politikai kockázat.

A két fő párt polarizált helyzete azt jelenti, hogy a következő kormány megalakításáért folyó küzdelem kimenetelének komoly jelentősége lesz Szerbia gazdasági teljesítménye és adósminőségi kilátása szempontjából.

Ha a Demokrata Párt (DS) alakít kormányt, az haladást jelent az EU-csatlakozás, a jórészt megfontolt költségvetési politika, és általánosságban a liberális szerkezeti átalakítások felé, ami elősegítheti a működőtőke-beáramlást és a gazdasági növekedést, jóllehet egy ilyen kormánynak is jelentős gazdasági és politikai kihívásokkal kellene szembenéznie, áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

A Szerb Radikális Párt retorikája ezzel szemben arra utal, hogy ha ez a párt alakít kormányt, az a hitelminősítő szerint populistább, kollektivistább gazdaságpolitika kockázatával járna. A Fitch londoni elemzői szerint a nyugathoz fűződő viszony mindazonáltal nyilvánvalóan megromlana. Ennek bekövetkezte pedig jó eséllyel gyengítené az országba vetett nemzetközi befektetői bizalmat, visszafogná a működőtőke, és a jelentős - tavaly a GDP-érték 16,7 százalékát elérő - folyómérleg-hiány finanszírozásához szükséges egyéb tőke beáramlását, áll a Fitch Ratings elemzésében.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege egy nemrég kiadott elemzésében azt írta: a koszovói függetlenség ügye valószínűleg hosszú távon uralni fogja a szerbiai politikát, lassítva a szerb EU-csatlakozási folyamatot. Ezért a londoni cég szakértői szerint valószínűtlen, hogy Szerbia 2016 előtt csatlakozhat az unióhoz.

A Standard & Poor's már hetekkel a választások előtt leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az addigi stabilról Szerbia nála is mélyen spekulatív, hosszú futamú "BB mínusz" és rövid lejáratú "B" szuverén adósbesorolásainak kilátását, az előző kormány összeomlása nyomán erősödő politikai kockázatokra hivatkozva.