Ingyenes űrtúra a Microsofttal

Vágólapra másolva!
A szoftvercég WorldWide Telescope nevű új alkalmazásával angol nyelvű űrtúrákat lehet tenni a PC-n, egy ingyenes kiegészítő segítségével akár a Hubble űrteleszkóp felvételeibe is betekintést nyújt az alkalmazás.
Vágólapra másolva!

Korábban már több virtuális planetáriumként funkcionáló alkalmazást bemutattunk, egyebek mellett a Google Earth Sky nevű modulja is használható a világűr virtuális felfedezésére. Ez utóbbi szoftvernek igen komoly rivális teremtett a Microsoft a hét elején megjelent WorldWide Telescope-pal. Az ingyenesen letölthető, nagyjából 20 megabájtos, egyelőre béta verzióban elérhető alkalmazás használatához internetkapcsolat szükséges, rajta keresztül azonban a NASA archívumából származó, illetve többek köz a Hubble és Spitzer űrteleszkópokkal készült mintegy 12 terabájtnyi képanyagban böngészhet a felhasználó oly módon, mintha a világűrben repkedne.

Forrás: [origo]
Innen lehet letölteni a WorldWide Telescope-ot

Bill Gates, a társaság elnöke úgy nyilatkozott a programról, hogy az egy jelentős eszköz az oktatás és kutatás világában, mivel lehetővé teszi bárki számára, hogy felfedezze az univerzumot. Ez valóban így van, a Microsoft virtuális teleszkópjával galaxisok, csillagrendszerek, de akár távoli bolygók is egyszerűen bejárhatók, rá lehet zoomolni az egyes égitestekre. Sajnos magyar nyelven nem érhetők el, de a szoftver virtuális túrák bejárására is használható, ezeket kiválasztva a narrációt szolgáltató hangfájlok a webről töltődnek le - extra lehetőségként bárki összeállíthat saját csillagtúrát is, ha késztetést érez rá, s azt meg is oszthatja másokkal.