Király Júlia is aggódik a jenhitelek miatt

Vágólapra másolva!
A jen alapú devizahitelek jelentős kockázatára hívta fel a figyelmet a portfolio.hu szerdai budapesti konferenciáján tartott előadásában Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a monetáris tanács tagja.
Vágólapra másolva!

A subprime válság arra mutatott rá, hogy a másodrendű, azaz subprime ügyfelek kevésbé hitelképesek - jelentette ki Király Júlia. Irodalmi párhuzamot vonva rámutatott: Bulgakov A Mester és Margarita című regényében a másodrendű frissességű hal a romlottal azonos.

A jegybank alelnöke szerint ugyanakkor az amerikai és magyar jelzáloghitelezés igen sok ponton tér el egymástól elsősorban azért, mert Magyarországon szemben az amerikai piaccal a reál lakásingatlan árak nem emelkedtek 1999-2006 között. A másik különbség, hogy Magyarországon a jelzáloghitelt felvevők a lakásukban laknak, az amerikai hitelfelvevők viszont nem.

Aggodalomra ad viszont okot az, hogy a jövedelemarányos hiteltörlesztés mértéke Magyarországon eléri az Európai Unió átlagát, ami 100 forint jövedelemnél 13 forint - jelezte Király Júlia. Ennél is nagyobb gond, hogy az alacsony jövedelmű ügyfeleknél az arány már 100 forint jövedelem mellet 23 forint törlesztést jelent, ezek az ügyfelek pedig már másodrendű, azaz subprime adósoknak minősülnek - tette hozzá.

"Az ügyfelek érdekében hívjuk fel a figyelmet a jen alapú devizahitelek jelentős kockázatára" - fogalmazott az alelnök, aki előadásában többször is elmondta, hogy a japán jen árfolyama igen volatilis, azaz erősen változó, és jóval nehezebben kiszámítható, mint az euró, vagy a svájci frank árfolyama.