A popkirálynő győzelme a bús kobold felett

Vágólapra másolva!
A legutóbbi nemzetközi lemezeladási statisztikák alapján a teljes poppalettát mindenestül zsebre vágta Madonna új lemeze, a Hard Candy. A pop királynője egyszerre foglalta el a trónt az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban és majdnem hazánkban is. Egyetlen erős kihívója az örök keserű Portishead volt, amely szintén jól szerepelt mindenhol, de ezeken kívül is akadt számos újdonság világszerte.
Vágólapra másolva!

Amerikában mi sem lenne egyértelműbb, mint hogy Madonna új albumának megjelenésével átveszi a vezetést a lemezeladási adatokat összegző Billboard tabellájának élén. Ami kifejezetten meglepő viszont, hogy mennyi kihívója akadt a popdívának. Egy-egy egyértelműen uraló nagylemez megjelenésekor általában a kiadók óvatosak a megjelentetésekkel, hiszen a vásárlóerő nagy része esik a neves előadó áldozatául. Ez esetben azonban a Hard Candy mellett egy szinte rekordméretű új belépő számmal találkozunk mindjárt az értékesítési lista első tízesében, amiből levonhatjuk azt a következtetést, hogy az amerikaiak nem fukarkodtak zenevásárlás tekintetében az elmúlt héten.

A Guiness Rekordok könyve szerint minden idők legsikeresebb női előadója, Madonna, 11. stúdióalbumával jelentkezett Hard Candy címmel, amely zsinórban a negyedik első helyezést hozta el számára az amerikai ranglistán. Az énekesnő ezt a címet először 1985-ben szerezte meg Like A Virgin című albumával, és néhány ziccerről lecsúszott kiadványtól eltekintve rendre meg is ismételte ezt. A most is tartó nyerő sorozata a 2000-es Music-kal kezdődött, azóta pedig az American Life, a Confessions On A Dance Floor után most negyedszer lett a kereskedelmi verseny győztese. Ez alapján biztosan állíthatjuk, hogy stabilan őrzi azt a címét, miszerint Barbara Streisand után ő a modern éra második legtöbb lemezt eladott női előadója.

A trónt megszerző pophercegnő után a dobogó további fokain az elmúlt heteket is leginkább meghatározó énekesek szerepelnek: második Mariah Carey, harmadik Leona Lewis. Utánuk már a teljes Top 10-ben csak egy korábban is itt szereplő név tudott fennmaradni, a NOW 27 slágerválogatás, ezek kívül azonban már csak új belépőket találunk a legkelendőbb tíz között. A negyedik helyen Lyfe Jennings található, aki a gyerekkori énekelés és tíz év börtönben töltött idő után határozta el magát a zene mellett, majd szabadulását követően hamar nevet is szerzett magának. Már 2005-ös debütálása hetedik lett az R&B/Hip-Hop albumok listáján, majd az egy évvel későbbi The Phoenix második lett az összesített rangsorban. Most ettől kissé elmaradt a negyedik helyezésével, saját stílusában azonban ez alkalommal is ott szerepel a legelőkelőbb pozícióban.

Újdonsággal jelentkezett a Def Leppard, ami hat éve az első teljesen új anyagot tartalmazó lemeze, valamint ennek ötödik helyezésével egyszerre duplájára nőtt a brit származású formációk száma az amerikai lemezlista legjobb ötösében. Az 1977 óta aktív együttes mostani, Songs From The Sparkle Lounge című albuma több mint egy évtizedes saját rekordot döntött meg az amerikai kereskedelmi sikerek tekintetében. Ennél jobban legutóbb 1992-ben sikerült teljesíteni, amikor az Adrenalize első volt a Billboard listáján. A klasszikus rockbanda után a philadelphiai hiphop csapat, a Roots található új, Rising Down című lemezével. A Roots azt az élőhangszer-orientált hiphopot játssza, amelynek mindig lényegesen nagyobb a kritikai elismerése, mint a kereskedelmi sikere, és rendszerint néhány tíz helyezéssel elkerüli a slágerlista mainstreamnek nevezhető régióját. Ez a csapat azonban jelentős közönségsikert is magáénak tudhat, amely időről-időre az eladási lista legjobbjai közé emeli. A mostani hatodik helynél ért már el jobbat is, szám szerint kétszer, 1999-ben és 2004-ben, amikor egyaránt negyedik volt, de a mostani album összesített helyezése mellé begyűjtött R&B/Hip-hop kategória harmadik és Rap kategória első pozícióval sem kell éppen szégyenkeznie.

Az aktuális Top 10 alsó fele még az előbb taglaltak után is tartogat három újdonságot. Hetedik lett a triphop stílus egyik fő apostolaként tisztelt Portishead harmadik albuma, a stílszerűen elnevezett Third. A trió több mint tíz éve nem adott ki új stúdióanyagot, így ez a lemez jelenti a visszatérést, ami kifejezetten jól sikerült, tekintve, hogy ez előtt soha nem szerepeltek az amerikai lemezeladási lista legjobb tízesében. A mostani siker előtt a legjobban az 1997-es saját nevüket viselő kiadványt teljesített, amely 21. lett a Billboardon. A Portishead után rögtön egy másik nagy visszatérőt találunk, ez a Mudcrutch, ami bár debüt lemezt dobot a piacra, mégis inkább egy öreg fiúk alkotta nosztalgiabanda, mint kezdő formáció. A Mudcrutch-ot 1970-ben hívták életre, majd két kevéssé sikerült kislemez után fel is oszlott, és a frontember Tom Petty megalapította az azóta híressé vált Heartbreakers-t. Most, néhány évtized után az egykori tagok újra összeálltak, hogy egy közös lemezt tegyenek le az asztalra, ami Mudcrutch néven az aktuális nyolcadik legkelendőbb kiadvány az USA-ban.

A legjobb tízes egy további újdonsággal zárul: napjaink egyik legkelendőbb férfi country énekese, Tim McGraw besztofjának limitált szériás kiadása nyitott a Top 10 alján. Az élmezőny elhagyva joggal számíthatnánk arra, hogy ilyen kezdő tízes után a középmezőny már pangani fog az ürességtől, már ami az új belépőket illeti, és átlagos esetben ez így is volna, ez alkalommal azonban a friss kiadványok teljes hosszában elárasztották a lemezlistát. Az elsők között az énekes-dalszerzők emelkednek ki: 12. a '60-as évek óta tevékenykedő angol Steve Winwoodtól a Nine Lives, majd 15. az amerikai Carly Simon 24. stúdióalbuma, a This Kind Of Love. A középső szektorban kiemelhető az őrült punk-elektronikus Mindless Self Indulgance (If, 27.), a brit énekes-rapper lány Estelle (Shine, 38.), de a rockerek is képviseltetik magukat, többek között az alternatívban utazó Augustana (Can't Love Can't Hurt, 21.) és a latin Maná (Arde El Cielo, 30.) személyében.

A változások egész viharával feldúlt nagylemezes listával ellentétben a slágerek rangsora szinte teljes egészében statikus. A szereplők egészen a hetedik helyig változatlanok, azon belül is csak egy-két pozíciós mozgás a maximum, de a dobogós helyezettek például érintetlenek. Így továbbra is első Leona Lewis a Bleeding Love-val, második Lil Wayne és Static Major száma, a Lollipop, akiket Jordin Sparks és Chris Brown duetje követ, a No Air. A Top 10 egyetlen újdonsága egy Natasha Bedingfield dal, a Pocketful Of Sunshine, ami az eladásoknak köszönhetően ugrott előre a 19. helyről és lett nyolcadik.