Lista a legdinamikusabb kisvállalkozásokról

Vágólapra másolva!
Az alultőkésítettség, a tovagyűrűző nemfizetés, a nehézkes banki finanszírozás és az irreálisan magas közterhek nehezítik leginkább a legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások (kkv-k) tevékenységét - hangzott el a Coface Hungary és az Üzlettárs magazin közös sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten. A Coface és az Üzlettárs magazin összeállította a 2006. évi adatok alapján a legdinamikusabban fejlődő magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) 100-as listáját.
Vágólapra másolva!

A Coface által megvizsgált kisvállalkozások a kiszámíthatatlanul változó szabályozói környezetet és a negatívan megélt hivatalos ellenőrzéseket is a gazdálkodásukra kedvezőtlenül ható jelenségek között említették. A lista összeállításánál azoknak a cégeknek a tevékenységét nézték át, amelyek az utolsó vizsgált évben, 2006-ban 375 millió forint és 1,1 milliárd forint közötti éves árbevételt értek el.

Dercze Zoltán, a Coface Hungary ország-igazgatója kiemelte: a saját módszertan alapján végzett kutatás során a kisvállalkozások vezetői elmondták, hogy a megszorításoktól és elvonásoktól sújtott hazai cégek legsikeresebbjei is a korrupció elharapózásától tartanak. A listán szereplő 100 legdinamikusabb cég 33 százaléka Budapesten, 28 százaléka Kelet-Magyarországon, 25 százaléka Dél-Dunántúlon, 14 százaléka Pest megyében található. A termelő-gyártó cégek alacsony arányt, mindössze 15 százalékot képviselnek.

Dercze Zoltán rámutatott: a felmérés igazolja, hogy a költségvetési kiigazítások és az amerikai gazdasági válság hatásai a dinamikusan fejlődő cégek teljesítményére is rányomják bélyegüket. Úgy vélekedett: a kutatás egyik fontos tanulsága, hogy a kiscégek problémáit súlyosbítja a kkv-k gyenge kockázatkezelési gyakorlata.

A listát a baromfi-tenyésztéssel foglalkozó orosházi GEHL-RAK Mezőgazdasági Szolgáltató és Termelő Kft. vezeti, második a budapesti PEN-TECH Papír- és Írószer Kereskedelmi Kft., harmadik helyen az általános bolti cikkek kiskereskedelmét végző Lengyeltóti Coop Kereskedelmi Zrt. áll.