Milliárdokat fizethet a Nintendo irányítói miatt

Vágólapra másolva!
Egy bírósági döntés nyomán a Nintendónak komoly, 21 millió dolláros, vagyis 3,3 milliárd forintnak megfelelő összeget kell fizetnie egy texasi cégnek szabadalomsértés miatt - az ítélet még nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Az Anascape Ltd. nevű tylerben székelő társaság még 2006-ban nyújtott be keresetet a japán videojátékgyártó ellen, melyben az állítja, a Nintendo tévéhez kapcsolható játékgépeivel használható használható Wii Classic, WaveBird és GameCube irányítók sértik a cég szabadalmait - számolt be az Associated Press.

Az ügyben illetékes szövetségi bíróság szerint a Nintendo valóban megsértette a játékvezérlők tervezésekor az Anascape szabadalmait, amiért 21 millió dollárt, vagyis mintegy 3,3 milliárd forintnak megfelelő összeget kellene kifizetnie a társaságnak a felperesnek. Ugyanakkor Charlie Scibetta, a Nintendo szóvivője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a vállalat megfellebbezi a döntést, melynek nyomán arra számít, hogy a kifizetendő összeg nagysága is csökkenni fog. Scibettra azt is elmondta, hogy a bíráság szerint a társaság legújabb konzoljával, a Wii-vel használatos mozgásérzékelős irányítók semmilyen szabadalmat nem sértenek.

Forrás: [origo]

A Wii Classic irányító az egyik érintett

A texasi vállalat egyébként korábban már hasonló szabadalomsértés miatt a Microsoftot is beperelte, ám a szoftveróriásssal május elsején peren kívüli megállapodást kötött, melynek részletei nem nyilvánosak.