Nőtt a CEZ profitja, az EU rábólintott a Mol-ra

Vágólapra másolva!
A cseh villamos művek - Közép-Európa legnagyobb áramtermelő- és szolgáltató cége, a fogyasztók számát tekintve az Európai Unióban a hatodik számú csoport -, a CEZ csütörtökön 15,726 milliárd cseh koronás adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 21,2 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 12,977 milliárdnál. Az elemzők átlagosan csak 14,67 milliárd koronára számítottak most.
Vágólapra másolva!

A csoportnál a további - habár a tavalyi évi átlagnál - lassúbb növekedést a cseh atomerőművek nagyobb termelésével és az áram nagykereskedelmi árának további emelkedésével magyarázták, főleg Csehországban és Romániában. A profit növekedését valutaárfolyam-veszteségek fékezték.

Az üzemi eredmény 33,1 százalékkal 21,721 milliárd koronára gyarapodott 16,318 milliárdhoz képest. A bevétel 10,2 százalékkal 48,605 milliárd koronára emelkedett 44,124 milliárdhoz képest. Egész évre 46,6 milliárd koronás adózott eredményre számítanak a csoportnál.

Közben az Európai bizottság jóváhagyta a Mol és a CEZ közös vállalatát, amelynek létrehozásában tavaly állapodtak meg, gázalapú erőművek építése végett, jelentette szintén csütörtökön a Hospodarské Noviny című cseh gazdasági lap, egy EU-szóvivőt idézve.

Tavaly a CEZ adózott eredménye kisebbségi részesedésekkel együtt 48,7 százalékkal 42,764 milliárd koronára emelkedett a 2006-os 28,756 milliárdról, kissé meghaladva a 42,6 milliárd koronás vállalati célt. Idén 46,6 milliárd koronát remélnek a cég vezetői.

A csoport a nyereség nagy növekedését elsősorban az áramdíjak növekedésének köszönheti. Az áram drágulása mellett közrejátszott a nagyobb áramtermelés, a takarékosság és a külföldi terjeszkedés is.

Nem hivatalos értesülés szerint a CEZ mintegy 22 milliárd koronát fizetett a Mol 7 százalékáért. A csütörtökön megjelent beszámoló szerint a Mol-befektetés címén 15,8 milliárd koronás költséget számol el a CEZ erre az évre. A vételt egyéves lejáratú hitelből finanszírozza, a kölcsönt egy ING Bank vezette szindikátus adja, 0,17 százalékpontos felárral az Euriborhoz képest. A hitel pontos összegét nem közölték.