A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Az év egyik leggyönyörűbb autóversenyes játéka, Indiana Jones legókalandjai, hatszemélyes videokonferencia minimál felszereléssel, PC-s űrtúra és Windowsba telepíthető virtuális gép a  Microsofttól, és egy újabb emberbarát Linux-verzió - letöltésajánlatunk május harmadik hétvégéjére.
Vágólapra másolva!

A Codemasters cég hiperszuper autóversenye, mely inkább a szórakoztató, mint élethű kategóriához áll közelebb, abban viszont úgy tűnik, simán letaszítja trónjáról a Need for Speed-et, noha sokak szerint az EA autóversenye már rég nem székel azon. A grafika gyönyörű, s egy rosszul kiszámított manőver nyomán a kocsik bizony rögtön ripityára törnek - a törésmodell rendkívül élethűnek bizonyult.

A letölthető demóban a San Francisco-i eBay Motors Muscle kupában egy Mustang GT-R, a Jokohamai Advan International Trophy-ban egy Nissan S15 Silvia, végül a Euro Touring Car versenyen egy BMW 320Si kormánya mögé lehet beülni a játékban. Mi két szerkesztőségi gépen is kipróbáltuk, s a demó sajnos nem nagyon komálta a Radeon videokártyákat friss grafikus illesztőprogramokkal sem, mindenféle megjelenítési hibákat produkált, amelyeket nem is tudtunk elhárítani - remélhetőleg a végleges verzióból száműzik majd ezeket a problémákat.

LEGO INDIANA JONES

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Lego Star Wars után júniusban Indiana Jones építőkockák között zajló kalandjait is átélhetjük - a játék demója azonban már most letölthető. Annak köszönhetően, hogy a legófigurákat aránylag egyszerű lemodellezni, a gépigény normálisnak mondható, 800x600-as felbontásban még egy laptopon is tudtuk futtatni a programot.

Sajnos az irányítással nem mindenki lesz kibékülve, az ugyanis alapesetben kizárólag betűkkel történik: a mozgás a szokásos A, S, D, F, míg az akciógombokként az U, J, K, L szolgál. Extra lehetőség, hogy egy irányító birtokában akár ketten is lehet játszani a programmal.

OOVOO

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Egy remek ingyenes webkamera-szoftver, amellyel egyszerre akár hatan is videokonferenciát bonyolíthatnak a képernyőn teljesen ingyen. Mi ugyan csak hárman teszteltük, sajnos néha így is megakadt a hang, bár a látvány ennek ellenére megér egy próbát, úgy érezheti magát benne az ember, mintha valamelyik nagyhatalom képviselője lenne egy hidegháborús film diplomáciai tárgyalásos jelenetében.

Emellett az ooVoo vicces effektek valós idejű alkalmazását is lehetővé teszi, ezek közé tartozik például a képen is látható hóesés, melynek virtuális pelyhei a delikvens körvonalaira hullanak rá, de akár Shrek, vagy mondjuk a Csizmás Kandúr maszkját is magunkra ölthetjük vele. Bár láttunk már ennél hatékonyabban működő szoftvert, ingyenes alternatívának az ooVoo egyáltalán nem rossz.

WORLDWIDE TELESCOPE

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

A héten adta ki a Microsoft ingyenes planetáriumszoftverét, amelynek gépigénye ugyan kissé magas, de elég látványos virtuális túrákat lehet tenni benne a univerzum égitestjei között barangolva, mintegy 12 terabájtnyi, űrteleszkópok által készített digitális felvétel segítségével.

Sajnos magyar nyelven nem érhetők el, de a szoftver virtuális túrák bejárására is használható, ezeket kiválasztva a narrációt szolgáltató hangfájlok a webről töltődnek le - extra lehetőségként bárki összeállíthat saját csillagtúrát is, ha késztetést érez rá, s azt meg is oszthatja másokkal.

FEDORA 9 LIVE CD

Forrás: [origo]
A szoftver CD-képfájljának letöltése

Az ismert ingyenes Linux-disztribúció CD-re írható, s arról indítható, telepítést nem igénylő változatának legújabb verziója. A Fedora Linux 9-es verziójának minden egyes újítása ezen a linken olvasható. A legjópofább, bár igazából teljesen haszontalan funkció a napszakhoz igazodó háttér, de frissítették a grafikus alrendszert és a hangkártyát kezelő modult, a hálózati eszközöket kezelő komponens pedig az új verzióban sokkal több mobilinternetes modemet támogat. Az Ubuntuhoz hasonlóan a Fedora is tartalmazza a Compiz Fusion nevű grafikai effekteket, melyeket izmosabb PC-n érdemes aktiválni, segítségükkel viszont olyan látványos kezelőfelületet lehet kialakítani, ami bőven versenyképes a Mac OS X-ével vagy a Windows Vistáéval.

MICROSOFT VIRTUAL PC 2007 SP1

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

A Microsoft ingyenes szoftverével egy virtuális PC-t alakíthat ki meglévő rendszerében - például egy Windows Vista alatt egy XP-s masinát, ha valamiért épp erre van szükség. Bár a fizikailag nem létező konfiguráció futtatása azért igényel erőforrásokat, a valódi és a virtuális rendszer között még fájlokat is lehet csereberélni. Noha egy mezei felhasználónak ilyesmire biztosan csak nagyon ritkán van szüksége, azért jó lehet tudnia, hogy létezik ilyen megoldás is, ingyen. Bár elvileg a Virtual PC telepítése még újraindítást sem igényel, a hálózati driverek installálása során a szoftver tesztelőnknél bontotta a hálózati kapcsolatot: érdemes rögtön indítás után telepíteni ezt az emulátort, más programok futtatása nélkül.

DEFAULT BROWSER

Forrás: [origo]

A szoftver letöltése

Mindössze 30 kilobájtos ez az egyszerű kis segédprogram, amelyet arra lehet használni, hogy egyszerűen kiválasszuk, a PC-n lévő browserek közül melyik legyen az alapértelmezett böngésző. A kiválasztott szoftverben fognak a későbbiekben megnyílni a más programok által meghívott honlapok, webes tartalmak. Természetesen mindezt a böngészők menüjéből is el lehet érni, ez a program csupán egyszerűsíti a folyamatot.