Vágólapra másolva!
Hosszas latolgatás után felvette az Egyesült Államok a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok listájára. A döntést a sarkvidéken élő állatok fennmaradásához létfontosságú sarki jég fokozatos olvadásával indokolták. Környezetvédők szerint a döntés többhónapos késlekedése mögött pusztán olajipari érdekek álltak.
Vágólapra másolva!

Az 1973-ban megalkotott Endangered Species Act (Törvény a veszélyeztetett fajokról) értelmében az amerikai döntéshozás a második legkomolyabb védettség alá helyezte, veszélyeztetett fajnak nyilvánította a jegesmedvét, elismerve, hogy kellő védelem nélkül hamarosan a még komolyabb kritikusan veszélyeztetett kategóriába kerülhet, azaz élőhelyéről belátható időn belül teljesen vagy részen kipusztulhat. A medvék veszélyeztetettségi státusza azonban önmagában nem vonja maga után azt, hogy a szénhidrogének kitermelését szigorúbb környezetvédelmi szabályokhoz kössék. A Bush-kormányzat olyan irányelveket jelentett be, amelyek értelmében a védelmet csak korlátozottan alkalmazzák az alaszkai kőolaj- és földgázlelőhelyek közelében, hogy ne akadályozza a kitermelést.

Forrás: U. S. Navy Yeoman Alphonso Braggs

Ajánlat: Mi vár a jegesmedvékre?

A klímaváltozás tíz meglepő következménye

Az Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálatnak (US Fish and Wildlife Service) 2008. január 9-ig kellett volna állást foglalnia a jegesmedvék veszélyeztetett kategóriába sorolásáról, ám csak több hónapos halogatás után döntött. Több nemzetközi környezetvédelmi szervezet emögött már akkor az olajlobbi érdekeit látta, az amerikai kormány ugyanis februárban mintegy 12 millió hektárra adott koncessziót a földgáz- és kőolajlelőhelyek kiaknázására a Bering-szorostól északra elterülő Csukcs-tenger alaszkai partjainál, rekordösszegnek számító 2,66 milliárd dollár értékben.