Nem mi vagyunk a leglassúbb növekedők

Vágólapra másolva!
Elkerült hazánk az Európai Unión belül az utolsó helyről a GDP-növekedés tekintetében. Míg 2007 két utolsó negyedévében mi produkáltuk az EU legkisebb GDP-bővülését, 2008 első negyedévében Észtországot és Portugáliát is megelőzzük - írja a pénteki Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ez azonban önmagában nem utal arra, hogy hazánkban pozitív változások indulnának, mert a fenti két országban az utolsó negyedévben csökkent a GDP. Észtországban a probléma hátterében a 12 százalékos infláció, a mélyrepülésüket folytató ingatlanárak és a bizonytalan lakossági kereslet áll, míg Portugáliában pedig a begyűrűző hitelválság és az erős euró következtében gyengülő export lehet az ok - olvasható a Világgazdaságban.

Az EU szempontjából nem mellékesen a német gazdaság viszont az elemzők által várt érték duplájával nőtt: az első negyedéves 1,5 százalékos adat 12 éves csúcsot jelent. Az előző negyedévi érték ötszöröse elsősorban a vállalati szektor felpörgésének következménye. Óvatosságra intő jel lehet a változatlanul gyenge lakossági kereslet Németországban.