Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperverseny kilencedik fordulójának szenzációjaként a háromszoros győztes Veszelin Topalov vereséget szenvedett a sereghajtó, a játszmáig még nyeretlen kínai Bu Xiangzhitól. A bolgár exvilágbajnok kecsegtető állásban hibázott, majd időzavarban azonnali vesztőt húzott. Az éllovas ukrán Vaszilij Ivancsuk gyorsan remizett az örmény Levon Aronjannal, és egypontos előnnyel várhatja az utolsó fordulót. Topalov még reménykedhet szekundánsában, Ivan Cseparinovban, hogy legyőzi Ivancsukot a befejező játéknapon.  A holtversenyhez még az is kell, hogy az azeri Tejmur Radzsabov ellen Topalov nyerni tudjon.

Kevesen gondolták, hogy a 20-as kategóriájú szuperverseny hajrájában a sereghajtó kínai Bu Xiangzhi lesz a főszereplő.

Bu a nyolcadik fordulóban esélyes állást remire rontott az ukrán olimpiai bajnok, az első fordulótól kezdve éllovas Vaszilij Ivancsuk ellen. A kilencedik játéknapon vereséget mért az időzavarban többször is hibázó Veszelin Topalovra. A bolgár exvilágbajnok bizonytalanná vált a parti kritikus szakaszában. 32...Fg6 lépésével nagy tempót ajándékozott ellenfelének, aki oly sokat rontott a viadal során. Bu szabadgyalogja vált veszélyesebbé, Topalov 39...Kg7 lépése könnyen lehet, hogy eldöntötte a torna első helyének sorsát. A három korábbi verseny győztese már csak a csodában, és szekundánsában, Ivan Cseparinovban bízhat, hogy visszavág Ivancsuknak az első körben elszenvedett vereségéért. Topalovnak az esetleges holtversenyért még világossal le kellene győznie az azeri Tejmur Radzsabovot is.

A rutinos Ivancsuk világossal játszva nem kockáztatott a gyenge formát kifogó örmény Levon Aronjan ellen. A gyors cserék egyenlő álláshoz vezettt, majd lépést ismételtek a nagymesterek. Pontosztozkodással zárult Radzsabov és Cseparinov partija is, a riválissal szembeni fél ponttal Tejmur megőrizte harmadik helyét.

A 9. forduló eredményei:
Bu Xiangzhi (kínai, 2708) - Veszelin Topalov (bolgár, 2767) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 47)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Levon Aronjan (örmény, 2763) döntetlen (Szláv védelem, 26)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) döntetlen (Félszláv védelem, 32)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 7 pont
2. Veszelin Topalov 6
3. Tejmur Radzsabov 5
4. Ivan Cseparinov 4
5-6. Bu Xiangzhi és Levon Aronjan 2,5

Az utolsó forduló párosítása:
Topalov - Radzsabov
Cseparinov - Ivancsuk
Aronjan - Bu Xiangzhi