Buffett-szeminárium: bessz és gazdagodás

Vágólapra másolva!
Ha beleharapunk egy Sport szeletbe, iszunk egy korty Coca-Colát vagy megborotválkozunk (már aki) egy Gillette-pengével, nagy valószínűséggel ugyanazt az embert gazdagítjuk, egy SZTK-keretes szemüvegben üldögélő nebraskai öregembert. A világ leggazdagabb embere, Warren Buffett 77 éves, és nagyon élvezi, hogy a jelzálogválság zavaros korában újabb és újabb cégeket vásárolhat meg.
Vágólapra másolva!

A nagy hal megeszi a kishalat - ezt már régóta tudjuk. Válság idején azonban a nagy halak is áldozatul eshetnek, ha támadójuknak van elég pénzügyi tartaléka és ütemérzéke, illetve jól választja ki a célpontot. A napokban például kiderült, hogy az amerikai jelzálogválság kiteljesedésekor a világ leggazdagabb embere hatalmas amerikai vállalatokba vásárolta be magát.

Warren Buffett, ahelyett hogy élvezné az eddig összegyűjtött 62-63 milliárd dolláros vagyonát, újabb és újabb invesztíciókat hajt végre. Pontosabban nem ő, hanem holdingvállalata, a Berkshire Hathaway Inc., amely kihasználta az idei év első negyedében a Wall Street-i árfolyameséseket, és tovább növelte részesedését olyan cégekben, mint a Kraft Foods Inc. és a Wells Fargo & Co.

A Kraft a világ második legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Wells Fargo pedig a második legnagyobb jelzáloghitelező Amerikában, már ami a lakóingatlanokat illeti. A jelzálogválság tavaly megrengette a pénzintézetek jelentős részét, és idén is még több hullámban gyengítette a szektor szereplőinek tőzsdei árfolyamát. Így Buffett mostani befektetései meglepőnek is tűnhetnek, de valójában nem azok.

Ha kockáztat, általában nagyot szakít

Az Omahai Orákulumnak is nevezett üzletember, aki az első helyet foglalja el a világ leggazdagabbjainak 2008-as Forbes-listáján, előszeretettel fektet be olyan cégekbe, amelyek viszonylag stabil, illetve stabilan növekvő profitot érnek el, szilárd és általában óriási árbevétel mellett. Ilyen a Coca-Cola és ilyen volt korábban a Gillette, vagyis a nagy élelmiszeripari cégek, valamint a gyorsan forgó (háztartási) árukat gyártó FMCG ipar más szereplői. Ezeknek az árfolyama nem változik hektikusan, hosszú távú növekedésre alapozza tehát invesztícióit Buffett.

A világ leggazdagabb embere ritkán vállalkozik kockázatos ügyletekre. Így kimaradt például a kilencvenes évek hatalmas internetes felfutásából, ennek megfelelően viszont elkerülte az árfolyamok összeomlásakor a gyors csődöt. Ám amikor a 2000-es években konszolidálódott az informatikai szektor, és olcsón lehetett vásárolni a tényleg életképesnek bizonyult cégekből, abban már ő is részt vett.

Ha mégis kockáztat az Omahai Orákulum, akkor nagyot kaszál: pár hónapja adta el a PetroChina nevű kínai olajtársaságban a részvényeit, amivel többszörösen megforgatta a befektetett pénzét és dollármilliárdos nagyságrendű árfolyamnyereséget könyvelhetett el.

Nem zavartatja magát a válságtól

Buffett rendszerint nem vásárol meghatározó nagyságrendű részvénypaketteket, vagyis irányítást csupán néhány cégben szerzett, így például a nebraskai központú Berkshire Hathawayben, amelyet egy textilgyártó vállalatból előbb biztosítótársasággá, majd részben nemzetközi pénzügyi-befektetési holdinggá alakított át. Ez a holding ma mintegy 200 milliárd dollárt képvisel, és csak a részvényportfoliója a Bloomberg hírügynökség szerint jelenleg 72,6 milliárd dollárt ér.

A Wall Street idei árfolyamesésekor sem változtatott alapvetően stratégiáján a leggazdagabb amerikai, jóllehet saját vállalata, a Berkshire Hathaway romló profitról számolt be, és így 14 százalékos árfolyamesést volt kénytelen elkönyvelni. Ez nem csoda, hiszen a Wall Street hatalmas veszteségeket szenvedett el az elmúlt fél évben, így a főleg részvényekbe invesztáló (de biztosítási és gyáripari érdekeltségekkel is rendelkező) Buffett-cég sem javíthatta túlzottan saját eredményeit.

Az Omahai Orákulum tehát nem zavartatja magát a válságtól, és változatlan stratégiáját követve befektetett az Ingersoll-Rand Co.-ba is, amely hűtőberendezéseket gyárt. 6,7-6,7 százalékkal növelte részesedését két olyan egészségbiztosítással foglalkozó cégben, a UnitedHealth Groupban és a WellPoint Inc.-ben is, amelyek árfolyama 41, illetve 50 százalékkal esett az utóbbi időben. Ez a két társaság azonban a két legnagyobb szereplője az amerikai egészségbiztosítási piacnak, és Buffett azt használta ki, hogy a jelzálogválság miatt e cégektől szintén elment a kedve a befektetőknek.