Most éri meg nagy winchestert venni

Vágólapra másolva!
Újabb mérföldkőhöz érkeztünk a merevlemezek piacán: 750 gigabájt már csupán 75 euróba kerül.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években folyamatosan csökkenő merevelemez árak ellenére a felhasználókat meglepetésként érheti a felfedezés, miszerint manapság 1 gigabájt ára nem egészen 10 eurocent. Márpedig a Samsung Spinpoint F1 750 gigabájtos merevlemezét ennyiért lehet megkapni. Igaz ugyan, hogy technológiai fejlesztés nem nagyon történt az utóbbi években, szinte csak a tárolókapacitás növekedett, mégis bárki számára csábító fejlesztést jelenthet a vásárlás, hiszen szinte minden alaplap támogat valamiféle RAID megoldást, ami bizony jelentős teljesítménynövekedést hozhat, viszonylag kevés ráfordítással.

A tavalyi évben az 500 és a 320 gigabájtos lemezek számítottak a legjobb vételnek ár/teljesítmény vonatkozásban, idén azonban a 640 és a 750-es termékek tűnnek slágergyanúsnak. Napjainkban szinte soha nem elég a tárhely, és míg néhány éve elegendő volt párszáz gigabájt mindenre, mostanság az alkalmazások és a játékok megnövekedett igényei miatt a számítógépes társadalom igényei robbanásszerűen növekedtek ezen a téren. A filmek terén is nagy változás történt, hiszen nem is olyan régen még megérte archiválni kedvenceinket DVD lemezre, a HD mozi elterjedésével ez is problémássá vált.

A DVD írók viszonylagos lassúsága - ekkora adatmennyiséghez képest - és az új technológiák drágasága miatt, egyszerűen nem éri meg DVD lemezre menteni filmjeinket. Úgy tűnik azonban, hogy a merevlemezek árainak folyamatos csökkenésével egyre inkább nem vagyunk rászorulva a helyhiány miatti folyamatos archiválásra.