Év végére ígéri az EB az agrárreformot

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szándéka, hogy 2008. decemberre megszülessenek és 2009. január elsején életbe lépjenek azok a jogszabályok, amelyek lehetővé teszik a 2003-ban megkezdett közösségi agrárpolitika (KAP) reformjának igazítását az időközben megváltozott helyzethez - mondta Bokor Péter, az Európai Bizottság mezőgazdasági főigazgatóság főosztályvezetője szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Bokor Péter az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott és vitára bocsátott javaslatait ismertetve kiemelte: a jogszabályban megtestesülő javaslatok megtartják a közösségi agrárpolitika célját, eszközeiben viszont érintik a közvetlen kifizetési támogatásokat, a piaci eszközöket, a vidékfejlesztést.

Kitért arra, hogy a javaslat az új tagállamoknak - köztük Magyarországnak is - lehetőséget ad arra, hogy 2013-ig meghosszabbítsa a 2010-ben lejáró egységes területalapú támogatási rendszert (SAPS).
Arra a kérdésre, hogy amennyiben Magyarország szándéka szerint 2009-től áttér az SAPS-ről az egyszerűbb kifizetést lehetővé tevő SPS modellre, akkor melyik jogszabályt, a most érvényben lévőt vagy a tervezetett vegye figyelembe a felkészüléskor, Bokor Péter elmondta: tisztán jogilag a jelenlegi szabályozás a mérvadó, de vélhetően a bizottsággal folytatott konzultációban lehet kérni, hogy az új rendelet megszületésekor legyenek tekintettel erre a sajátos helyzetre.

Elmondta: Magyarország csak azt követően tudja alkalmazni a vidékfejlesztésre fordítható forrás növelését, ha már eléri az uniós mezőgazdasági támogatási arányt.

Bokor Péter felhívta a figyelmet, hogy a piaci eszközök változtatásával egyedül az étkezési búzára határoznának meg intervenciós lehetőséget, a többi gabonaféle intervenciós határa nulla maradna, a durumbúza intervencióját eltörölnék.

A javaslat szerint a tejágazatban a kvóta évente 1 százalékkal lehetne növelni 2009-2013. között, és lehetőség lesz áttekinteni a helyzetet.