Rekordnyereség a Marks&Spencernél

Vágólapra másolva!
A márciusban véget ért üzleti évben a várakozásokat felülmúló mértékben nőtt a legnagyobb brit ruházati kiskereskedelmi üzletlánc, a Marks and Spencer (M&S) adózás előtti nyeresége és tíz éve óta először elérte, sőt kissé meghaladta az egymilliárd fontot - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is jelen lévő cég nagy utat tett meg azóta, hogy az évtized első felében a konkurencia előretörése és a megváltozott divathoz való késői alkalmazkodás miatt a csőd szélére került, amit csak értékes vagyonelemek eladásával sikerült elkerülnie. 2004-ben felvásárlási célponttá is vált, végül többszöri vezércsere után sikerült talpon maradnia. Az cég előző üzleti évben tudott először jó eredményt elérni: akkor nem kevesebb mint 28,5 százalékkal nőtt az adózás előtti profit.

A mostani jó eredmény a költségek csökkentésének és a kisebb kamatterheknek köszönhető, de az M&S nem lehet maradéktalanul elégedett, miután csak az első félév volt valóban sikeres. A harmadik és a negyedik negyedévben már csökkent az árbevétel összehasonlító alapon, vagyis az újonnan nyílt üzletek forgalmát nem számítva. Ráadásul a társaságnak bizonyos - nem részletezett - belső célokat sem sikerült elérni.

A cég egyúttal figyelmeztetett, hogy a fogyasztók jelenleg tapasztalható csökkenő költekezési kedve jövő őszig is eltarthat. Elemzők szerint az idén a legjobb esetben is 800-900 millió font körül lesz a nyereség - írja a Napi Gazdaság.