Csak július után drágulhat az áram

Vágólapra másolva!
A lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók közül három kérte a Magyar Energia Hivataltól (MEH), hogy a gáz árának növekedés miatt emelhesse az áram végfelhasználói árát, de kérelmüket visszavonták.
Vágólapra másolva!

A MEH csütörtöki közleménye szerint a négyből egy egyetemes szolgáltató nem kezdeményezett árfelülvizsgálatot.

A hatályos jogszabály alapján az egyetemes szolgáltatásban a végfelhasználói árak több tényezőtől - a nagykereskedelmi beszerzés úgynevezett összehasonlító árától, a kapcsolt- és a megújuló alapú villamosenergia-termelés kötelező átvételi áraitól, az egyetemes szolgáltatók szabályozott árrésétől és a hatóságilag megállapított rendszerhasználati díjak nagyságától - függnek.

Az egyetemes szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy a jogszabályban meghatározott feltételekkel érvényesítsék a földgáz hatósági árának emelkedését a villamos energia árában. Mivel a jogszabály szerint a hatósági gázár változás egynegyedének megfelelően emelkedik az előzőekben hivatkozott összehasonlító ár, az áprilisban történt 5,1 százalékos nagyfogyasztói gázáremelés kapcsán ez körülbelül 1,3 százalékos elismert költségnövekedést jelent. A végfelhasználói árak nagyságát meghatározó egyéb költségtételek változatlansága miatt ez, a megjelent híradásokkal ellentétben, a végfelhasználói árakban 1 százaléknál kisebb növekedést okozna - olvasható a MEH közleményében.

A földgáz 2008 júliusától érvényesülő hatósági áráról szóló döntés után azonban a kérdés várhatóan újra napirendre kerül.