Vágólapra másolva!
Május utolsó vasárnapján csak a Duna tévé lepi meg a gyerekeket kifejezetten nekik készült műsorral: legendás jelenetekkel a Cimbora hőskorából és élő bejelentkezésekkel a Duna-parti Gyerekpartiról. Ennek kapcsán visszapillantunk a nagy múltú műsorra, melyről minden mai harmincas-negyvenes magyarnak van legalább valami halvány emléke.
Vágólapra másolva!

A Duna tévé a Művészetek Palotájával és a Nemzeti Színházzal közösen szervezett Duna-parti Gyerekpartival köszönti a magyar gyerekeket Budapesten. Azok az ifjú tévénézők, akik személyesen nem lehetnek ott a Duna-parton, a tévé képernyőjén keresztül élvezhetik a programokat, ha épp szüleik nem vitték el őket valamilyen szabadtéri programra. A Duna-tér című műsor ezúttal a helyszínről jelentkezik, a Cimborá-nak köszönhetően pedig reggeltől estig a gyerekeké lesz a képernyő.

"Olyan anyagokat válogattunk össze, amelyeket még a régi szép Cimborás időkben készítettünk. Kardos Ferenc, András Ferenc, Karinthy Márton és Szász János rendezők apró tévéjátékait úgy idézzük vissza, hogy megkerestünk olyan színészeket, írókat, akik akkoriban rendszeresen részt vettek a műsor készítésében. Gálvölgyi János, Vallai Péter, Gryllus Dániel, Sebő Ferenc, Balázs Péter, Halász Judit, Kányádi Sándor vagy Csukás István mindannyian arra emlékeznek vissza, milyen volt a régi műsor. Természetesen részleteket is mutatunk a mára legendássá vált Cimbora produkciókból" - mesélte el az [origo]-nak Érdi Szabó Márta, a Duna tv szerkesztője.

A Duna tv gyereknapi ajándékként levetíti a Gálvölgyi és Kern alakításával fémjelzett Karinthy-jeleneteket is. A Röhög az egész osztály, a Magyarázom a bizonyítványom, a Rossz tanuló felel televíziós feldolgozása mellett láthatóak lesznek Weörös Sándor, Kányádi Sándor megzenésített versei a Kaláka előadásában és elhangzanak azok a Halász Judit dalok is, amelyeket a régi cimborák ismerhettek meg először a tévé képernyőjén keresztül.

Forrás: [origo]

"Az élő bejelentkezésekben bemutatjuk, milyen programokkal várjuk a gyerekeket a helyszínen. Történelmi játszóházat építünk fel, így újra működik majd a Cimbora-labirintus, amelyben az ókortól a reneszánszig minden korszak jellemzőivel megismerkedhetnek a gyerekek játékos formában. Megtanulhatják, hogyan kell hieroglifákkal leírni a saját nevüket, kik voltak az ókori rómaiak és a görögök istenei, milyen verseket írt Balassi Bálint vagy mi a különbség a ion és dór oszlopok között. A gyerekek korhű ruhákba öltözve táncokat tanulhatnak és még a régészkedést is kipróbálhatják" - mondta Érdi Szabó Márta, hozzátéve, hogy a Duna-parti Gyerekparti szervezői a hátrányos helyzetű gyermekeknek is szánnak programokat. Sőt, maguk a sérült vagy nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek is szórakoztatják majd a helyszínre látogatókat és a tévénézőket.

Régen minden más volt

"Továbbra sincs elég gyerekműsor a magyar csatornákon, de úgy gondolom, a Duna tv gyereknapi műsorával felhívhatjuk a tévénézők figyelmét arra, hogy így is lehet televíziózni. Fontosnak tartom, hogy a képernyőn keresztül is annyit adjunk a gyerekeknek, amennyit csak lehet - mint régen, amikor még volt pénz a Magyar Televízió gyerekosztályán. Akkoriban csak a Cimbora készítésére évente 100 millió forintot költhettünk, a műsorok 18 százaléka a gyerekeknek szólt. Sok értékes produkció született, köztük örökérvényű irodalmi művek televíziós feldolgozásai. Ezeket a mai gyerekek is élvezik, de újak sajnos nem készülnek. Abban reménykedem, hogy sikeres gyereknapunk lesz, és talán azoknak is felkeltjük az érdeklődését, akik eddig nem áldoztak a gyerekekre" - fejtegette Érdi Szabó Márta, aki harminc évig szerkesztette a Magyar Televízió legendás Cimborá-t.


A műsor még 1973-ban indult a Magyar Televízióban. Érdi Szabó Márta a kezdetektől szerkesztőként vett részt a munkában, 1990-től 1998-ig a Gyerekosztály vezetőjeként. A Cimbora 1995-től három éven keresztül a Magyar Televízió és a Duna tv képernyőjén is futott, 1998-tól csak a Duna tévén látható. Érdi Szabó Márta új csatornájához is ugyanazokkal a műsorszerkesztési elvekkel érkezett, ám hamar kiderült, a gyakorlati megvalósításra nincs elég pénz. Azóta a Cimbora kevesebb díszlettel, kevesebb külső helyszíni forgatással jelentkezik, de a rajongótábora nem csökken. 2002-ben civil kezdeményezésre Cimbora Klubhálózat alakult. Ekkor épült fel az első Cimbora-labirintus, a történelmi játszóház, amely ma is nagy kedvence a gyerekeknek.

"A gyereknapi különkiadás szerkesztése érzelmileg is nagyon mélyen érint, hiszen az elmúlt 35 évben rengeteg nagyszerű egyéniségekkel dolgoztam együtt. Közülük sokan nincsenek már köztünk. Kardos Ferenc rendező, Káldi Nóra és Juhász Jácint műsorvezetők már örökre elhagyták a stábot. A képernyőn viszontláthatom balesetben meghalt Balázs fiamat is, aki tízéves korában a műsorban elmondta Weöres Sándor Volt nekem egy cimborám... című versét" - emlékezett a szerkesztő.

Szerepi Hella