Hordozható Wikipédiát gyártott az amerikai hacker

Vágólapra másolva!
Magukkal vihetik az iRex iLiad digitális könyvolvasók tulajdonosai a teljes Wikipédiát egy ügyes amerikai hacker jóvoltából. A "világ minden tudása" egyelőre elfér egy négy gigabájtos memóriakártyán.
Vágólapra másolva!

A digitális könyvoltvasók mindig a jövő látszatát keltették valószínűtlenül vékony házaikkal és finoman felvillanva frissülő e-papír kijelzőikkel. Az ígéret úgy látszik, lassan valóra is válik, hiszen egy ügyes hacker lehetővé tette az iLiad tulajdonosoknak, hogy az angol Wikipédia mind a 2,4 millió szócikkét magukkal vigyék készülékükön.

Az egyelőre csupán egy ügyes hackként létező, éppen ezért csak a tapasztalt felhasználóknak ajánlott módszer, majdnem négy gigabájt tárhelyet igényel a teljes angol Wikipédia esetén. Egy-egy nemzeti nyelvű változat vagy az egyszerűsített szókincset használó, nyelvtanulóknak szánt verzió viszont kevesebb tárhellyel is beéri. Mivel az iLiad bővíthető memóriakártyákkal, így valószínűleg nem a helyigény fogja elrettenteni a hordozható wikitől az érdeklődőket. A projekt által felvetett legkomolyabb kérdés, hogy a digitális könyvolvasó gyengébb processzora milyen gyorsan képes keresni a hatalmas adattömegben, illetve hogy mennyire lehet hatékony egy ilyen megoldás képek nélkül.

Eddig is voltak törekvések arra, hogy a Wikipédiában tárolt hatalmas tudást hordozhatóvá alakítsák. Az ingyenes enciklopédia anyagait felvarázsolták már a lelkes önkétesek iPodra is, sőt a német verzióból készült CD-s kiadás is. Ám az első valóban hordozható és kezelhető méretű készülékre költöztetett verziója ez lehet az enciklopédiának. A hálózati kapcsolat nélkül használató, a világ teljes tudását tartalmazó enciklopédiák ismerősek lehetnek a mozibajárók számára, a Douglas Adams hasonló című könyvéből készült Galaxis Útikalauz Stopposoknak film központi eszköze is egy ilyen tudástár volt.