Lerövidíthetik és megemelhetik a gyest

Vágólapra másolva!
Módosíthatják a gyes kifizetését. A kormány egyik terve szerint a gyest az eddigi három helyett - választhatóan - két év alatt fizetnék ki. Így valójában nem járna kevesebb pénz, csupán pénzügytechnikai változás történne - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ma még nem tudni, hogy ez az elem egy, a munkára ösztönzést szolgáló nagyobb kormányzati csomag része lesz-e. A miniszterelnök nyilatkozatai mindenesetre arra mutatnak, hogy a kabinet változtatni kíván a hazai szociális rendszeren a munkára ösztönzés jelszavával. Az egyik célcsoport a fiatal, szakképzett, gyermeket vállaló nőké. A kormányzati tájékoztatás szerint az EU-ban ma Magyarországon a legalacsonyabb a kisgyermeket nevelő, fiatal foglalkoztatott nők aránya.

Idén gyedre 82, gyesre 62 milliárdot, a három és több gyermekes szülőknek a legkisebb gyermek nyolcéves koráig járó gyetre 16 milliárd forintot költ a költségvetés.

Nyugat-Európában sem ismeretlenek az olyan megoldások, amikor a szülők - a folyósítás időtartamától vagy a részidős munkavégzéstől függően - különböző összegű támogatások közül választhatnak. Németországban 2007 előtt volt érvényben olyan rendszer, amikor 12 hónapig havi 450 vagy 24 hónapig 300 euró gyereknevelési támogatás között lehetett választani. Franciaországban a második gyerektől kezdve három évig jár 305,17- 530,72 euró közötti összeg, de az az anyuka, aki egyáltalán nem dolgozik a gyereknevelés mellett és 12 havi ellátással is megelégszik, havonta 758,95 euróra számíthat - írja a Világgazdaság.