Webes időgép a New York Timesnál

Vágólapra másolva!
Hetven évnyi archívumát tette elérhetővé a New York Times. Az érdeklődők az 1951 és 1922 közé eső évek digitalizált lapjait böngészhetik végig az interneten, az érdekesebb cikkeket pedig le is menthetik számítógépükre.
Vágólapra másolva!

A TimesMachine nevet viselő oldalon a tizenkilencedik század második felének fontosabb történéseibe és a világháború napi híreibe olvashatnak bele a történelem iránt érdeklődők. A szolgáltatást egyelőre csak a lap előfizetőinek nyitották meg, ezért nem kereshetjük ki szabadon hír volt-e a New York-i polgárok számára a kiegyezés. Azonban a bemutató oldal is tartalmaz érdekességeket. Az első világháború befejezéséről szóló lapszámot, a Titanic elsüllyedéséről tudósító 1919. január 26-i újságot vagy éppen a Lincoln elnök megyilkolásának hírét szabadon olvashatja minden arrajáró.

Nem mentes teljesen a frissüléstől az oldal, az ingyenesen böngészhető anyagok között mindig megtalálható a száz évvel ezelőtti legfrissebb újság. Ezeket pedig még akkor is érdemes megnézni, ha különösen unalmas napról van szó, hiszen a lenyűgöző régi hirdetések mindenért kárpótolják az olvasót. Tudták például, hogy egy dollár harminckilenc centért már panamakalapot lehetett venni? Akit nem nyűgöztek le az akciók, az pedig Vanderbilték válása felett háboroghatta ki magát.

Forrás: [origo]

A huszadikszázad.hu oldalt ajánljuk azoknak, akik a száz évvel ezelőtti egy-egy újsággal nem érik be. A portál a múlt század legjobb tudományos, technikai, politikai, kulturális és bulvár cikkeivel örvendezteti meg az olvasót. Ezt lapozgatva megtudhatjuk, milyen volt 1909-ben a király élete de akár azt is, mennyi információ jutott el a csodálatos Kheopsz piramisról a pesti művelt újságolvasóhoz. A portál egyelőre csupán 1900 januárjától 1909 januárjáig tartalmaz cikkeket, ám ez is elég ahhoz, hogy az olvasó belehelyezkedjen ebbe a Monarchia világába.