Megszűnik a Nokia-játékok "röghöz kötöttsége"

Vágólapra másolva!
Felhasználói panaszokra reagálva a Nokia bejelentette, hogy dolgozik az N-Gage mobiltelefon-játékok készülékek közti hordozhatóságának megoldásán.
Vágólapra másolva!

A játékprogramokat jelenleg csak azon a telefonon lehet futtatni, amelyre letöltötték, és ha a felhasználó készüléket cserél, akkor le kell mondania róluk vagy mindegyiket újra meg kell vásárolnia és letöltenie a másik telefonra. A finn gyártó szerint ezt szerzői jogi megfontolások indokolják; csak a zárt rendszer jelenthet biztosítékot a játékok jogtalan terjesztése, a kalózkodás ellen.

Az ügyet az allaboutngage.com hozta elő. A felhasználói weboldalon megjelent cikkre reagálva a Nokia közleményt adott ki, amely szerint hamarosan áthelyezhetőek lesznek a játékok. "Ez 180 fokos fordulat a cég álláspontjában, még néhány napja is a készülékfüggetlenség ellen érveltek" - kommentálta a honlap a bejelentést.

A Nokia áprilisban indította el az N-Gage.com mobiljáték platformot. A honlapról csaknem 30 különböző játékot lehet letölteni díj ellenében az erre alkalmas készülékekre. A finn óriáscégnek öt év alatt ez már második próbálkozása, hogy nyereségessé tegye a mobiltelefon-játék műfaját; 2003-ban piacra dobtak egy kifejezetten játékra szabott készüléket, amely igen szerény sikernek bizonyult - áll a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent tudósításban.