Európa kezd rákapni a cseh sörre

Vágólapra másolva!
Mintegy 800 ezer hektoliter sört exportáltak az idei első negyedévben a csehországi sörgyárak. Éves mértékben ez tízszázalékos növekedés - közölte hétfőn a cseh sörgyárak szövetségének elnöke, Jan Vesely.
Vágólapra másolva!

A hazai piacon 3,38 millió hektoliter sör fogyott el, ami viszont két százalékkal kevesebb, mint 2007 azonos időszakában. Vesely szerint a hazai söreladás mérsékelt csökkenését a szokásosnál hidegebb időjárás okozta. Áprilisban az előzetes adatok szerint a hazai sörfogyasztás már öt százalékkal emelkedett, ami kiegyenlíti az év eleji veszteségeket, jegyezte meg Vesely.

Az export sör több mint egyharmada Németországba irányult, ahol a cseh sör eladása a január-márciusi időszakban 10 százalékkal emelkedett. A kisebb volumenű Oroszországba irányuló kivitel harminc, míg a szlovákiai export 20 százalékkal emelkedett. Az első negyedévben 40 százalékkal emelkedett az alkoholmentes sör eladás. A növekedés ugyan gyors, de az alkoholmentes sör továbbra is csak az összes sörtermelés két százalékát teszi ki.

Csehországban jelenleg 48 ipari sörgyár van. A hét legnagyobb sörgyár főzi a sör 84 százalékát. A legnagyobb sörgyár a Plzensky Prazdroj, amely a csehországi sör mintegy felét főzi. A tavalyi évben több mint 10 millió hektoliter sört főzött a Plzensky Prazdroj, s a kivitel 55 országba, köztük Magyarországra irányult. A legnépszerűbb pilseni sörök a Velkopopovicky Kozel, a Pilsner Urquell, a Gambrinus és a Radegast.