Kevesebbet fizetünk a casco-ért

Vágólapra másolva!
A magyar casco piacon az elmúlt három évben jelentősen, 30 százalékkal csökkent az átlagos díj - közölte saját kalkulációjának eredményét az MTI-vel a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.
Vágólapra másolva!

A múlt évben a legnagyobb csökkentést az Uniqa Biztosító hajtotta végre, amikor több mint harmadával mérsékelte a díjait. A Generali-Providencia 6 százalékkal csökkentette a casco díjakat, míg az Allianz és az Aegon változatlanul hagyta.

Az átlagos díjak - a CLB kalkulációja szerint - 135 ezer forintot tettek ki 2005-ben a hagyományosan kötött casco biztosításoknál, ez esett idén 96 ezer forintra. Az on-line kötéseknél 140 ezer forintról esett az átlagos díj 85 ezer forintra.

A díjcsökkenés az alkuszok jutalékát is szűkítette, de azt kompenzálni tudták a szerződések számának növelésével - állítja az elemzés.

A biztosítók is igyekeztek az ügyfelek igényeihez igazítani a konstrukcióikat. Lényegében féláron lehet csak lopásra, vagy csak töréskárra szóló casco-t kötni, és extra szolgáltatásként jelentek meg az "önrész-felezős" módozatok, vagy az a megoldás, amikor a vételárat - és nem az amortizálódott értéket - téríti a biztosító. Az autókereskedők akcióihoz igazítva, az adott év végéig, vagy akár egy teljes évig is a kereskedő vállalja át a casco díj fizetését.

Másik gyakori megoldás, hogy a hitel havi törlesztő részlete tartalmazza a casco díját is, ezt hívják integrált biztosításnak. A finanszírozott autók 15-20 százaléka ma már így jut casco biztosításhoz.