Usher megkomolyodik, Cyndi Lauper megfiatalodik

Vágólapra másolva!
Bár még nincs harmincéves, Usher úgy gondolja, újdonsült apaként eljött a megkomolyodás ideje, ami nála még több gyerekcsinálós zenét jelent. Cyndi Lauper 55 évesen megcsinálja az első diszkólemezét, a Spiritualized ismét a halál torkából való megmenekülését ünnepli, a Futureheads harmadik lemeze az eddigi legslágeresebb, míg a Pigeon Detectives már az epigonok epigonja. Lemezajánló.
Vágólapra másolva!

Usher: Here I Stand

Várakozások: Az R&B egyik legnagyobb sztárjának számító Usher az utóbbi időben kevesebbet hallatott magáról. Megtehette, hiszen legutóbbi lemeze, a négy évvel ezelőtti Confessions elképesztően nagy siker lett, 9 millió fogyott belőle összesen, és ehhez a lemezhez fűződik az egy hét alatt legnagyobb példányszámban fogyó R&B album címe is. Usher Raymond IV a kilencvenes évek közepén indította karrierjét, melyben az egyik legjobb lépésnek az bizonyult, hogy összebarátkozott a sikeres producerrel, Jermaine Duprivel, aki sokat segített az akkor még csak szárnyait bontogató sztárocskának. Harmadik albumával az énekes világszerte is népszerűséget szerzett, de a szupersztárok közé csak a már említett Confessions és annak első kislemeze, a Yeah! repítette. Azóta Usher szerepelt Broadway musicalben, továbbá született egy kisfia is, és bár kezdetben még tavaly ősszel szerette volna megjelentetni az ötödik albumát, a Here I Stand csak most jelent meg.

Eredmény: Amit semelyik kritika sem mulaszt el megemlíteni Usherrel kapcsolatban, az az, hogy őt is utolérte a végzete, mely ott leselkedik minden R&B sztárral, aki gyerekcsinálós, bugyinedvesítős, sikamlós dalokkal lopja bele magát a hölgyek szívébe. Nevezetesen apa és családfő lett, akitől már nem elfogadható a csajozós, hedonista, szexcentrikus életvitel, hanem meg kell komolyodnia, és Usher meg is teszi ezt. Persze a szex itt is fontos helyet foglal el, de már egy felnőtt ember szemszögéből, aki számára a családja a legfontosabb. Vannak azért dalok, melyek az ifjú Ushert idézik, mindenekelőtt az album kimagaslóan legjobb száma, a minimál szintifutamra épülő Love In This Club, de ettől ez a lemez még ugyanúgy hálószoba-albumként fog megmaradni a köztudatban. Más kérdés, hogy ebben a nem túl nagy becsben álló műfajban is vannak jobbak nála, ez a 72 perc egyszerűen túl sok, még a műfaj kedvelői számára is. Usher popsztári mivolta nem fog megrendülni, de a Confessions bombasikeréhez képest a Here I Stand csak egy üzletemberré lett énekes rutinmunkájának tűnik.

Kiknek ajánlható: Túlzás nélkül állítható, hogy csak lányoknak, közülük is az R&B hívószótól nem megijedőknek.

Olyan, mint: A legújabb generáció Luther Vandrossa.

(IB)