Makóba megy a Duna Döner Kft.

Vágólapra másolva!
Makó polgármestere és a Duna Döner Kft. képviselői aláírták a napokban azt a szerződést, amely alapján a török befektető 1,4 hektár területet vásárolt a Makói Ipari Parkban.
Vágólapra másolva!

Akteke Yunus, a török vállalkozás ügyvezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: a 2000 négyzetméteres gyárcsarnokban döner- és gyrosgyártó üzemet hoznak létre. Rövidesen pályázatokat indítanak ezzel kapcsolatban, és azt tervezik, hogy egy éven belül megkezdődik az építkezés.

A cég vállalta, hogy az első szakaszban 60, végül pedig 100 munkavállalót alkalmaz. Kifejezetten helybeli és térségbeli szakmunkásokat keresnek majd, sőt vállalják az átképzést és a betanítást is. A foglalkoztatásért cserébe 500 ezer forint önkormányzati támogatást kap munkavállalónként a Duna Döner. Ez összesen 30 milliós támogatást jelent, amelyből 26 milliót most, 4 milliót pedig a beruházás megvalósításának végén fizet ki az önkormányzat.

Akteke Yunus arról, hogy miért a dél-alföldi településre esett a választásuk, elmondta: hatékony lobbi-tevékenység eredményeként érkeztek Makóra, voltak más települések is a tervek közt, de sokat jelentett a város munkahelyteremtő támogatása és az is, hogy jelentős munkaerő-kapacitás van a településen. A beruházás megvalósulása után a cég grazi telephelye, az ottani termelés költözik át a Dél-Alföldre, ahová vadonatúj gyártósorok érkeznek majd.

A tervek szerint az alapanyagot Magyarországról szerzik be, később szeretnék a marhahúst és a szárnyast is helybeli tenyésztőktől vásárolni. A szarvasmarha tenyésztés bázisát ugyanis újra ki kell építeni a területen úgy, hogy a piacnak is megfeleljen. A gyár elsősorban nyugat-európai piacra termel majd, nagy fogyasztó török vendéglőknek fognak szállítani.