Pótolni kellene az elavult erőműveket

Vágólapra másolva!
Az évi 42 terawattórás magyar áramfelhasználás 2020-ra 55 terawattórára nő, az energiaigény növekedése és az elavult erőművek leállítása miatt a következő tíz-tizenöt évben mintegy 7 ezer megawatt új erőművi kapacitást kellene építeni a biztonságos energiaellátáshoz - mondta Hatvani György, a rendszerirányító Mavir igazgatóságának elnöke egy keddi konferencián a Napi Gazdaság információi szerint.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg mintegy 9 ezer megawatt a beépített erőművi kapacitás, ez 18 - 50 megawattnál nagyobb teljesítményű - nagy erőművet és mintegy 280 kis erőművet jelent. A nagyerőművek átlagéletkora magas, 22,5 év, mivel 40 százalékukat már harminc évnél is régebben állították rendszerbe.

Az energiaellátás biztonsága miatt nem lehet késlekedni, az utolsó pillanatban vagyunk, hogy eldöntsük, milyen új erőműveket építsünk, ráadásul a régiós energiahiány miatt az import lehetősége is évről évre szűkül - véli Hatvani. A kapacitásbővítést úgy kell elvégezni, hogy az ország megfeleljen a klímavédelmi vállalásainak. Így alapvetően olyan technológiákat kell preferálni, amelyeknek nincs károsanyag-kibocsátása. Szóba jöhetnek a megújuló energiaforrások - a jelenlegi 4,5 százalékos részarányt amúgy is 13 százalékra kell emelni 2020-ig -, ám ez rendkívül nehezen teljesíthető.

Szakértői számítások szerint 2020-ig maximum 1200-1300 megawatt megújuló kapacitás létesíthető, így még mindig 6 ezer megawatt, másmilyen tüzelőanyagot használó erőmű építendő. A gázbázisú fejlesztésekhez pedig egyrészt szén-dioxid-kvótát kellene vásárolni, másrészt tovább nőne az importfüggőség - írja a Napi Gazdaság.