Nem alkotmányellenes a különadó

Vágólapra másolva!
Alkotmányos a költségvetés helyzetét javító négyszázalékos különadó - derül ki az Alkotmánybíróság friss határozatából. Két indítványozó is sérelmezte az adó bevezetésének jogosságát, mert szerintük az állam saját ígéretét szegte meg azzal, hogy 2006-ban bevezette a négyszázalékos adót - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az indítványozók arra hivatkoztak, hogy a különadó speciális társasági adó, amely épp azokat a vállalkozásokat sújtja, amelyek javarészt mentesültek a társasági adó megfizetése alól. A beruházási és fejlesztési kedvezmények igénybevétele ugyanis annak idején akár száz százalékig is mentesítette a cégeket a társasági adó megfizetése alól. Ez a kedvezmény már megszűnt, s az időközben igénybe vett mentességeket is legkésőbb 2011-ben lehet érvényesíteni - vagyis 2012-ben már egyáltalán nem lesz ilyen adócsökkentő tétel.

Szerintük így nem valósul meg maradéktalanul a közteherviselés, hiszen az adó célzottan sújt egyes vállalkozásokat. Arról nem is szólva, hogy lényegében az állam elvette a korábban megígért kedvezményt, ami alkotmányellenes.

Az AB ennél finomabban közelítette meg a kérdést. Azt egy pillanatig sem vitatták a bírák, hogy a különadó végeredményben a társasági adókedvezményeket anullálja, ám összességében ebben nem találtak a bírák kivetnivalót. Az indoklás szerint ugyanis el kell választani a hosszú távú és rövid távú kedvezmények ügyét. A hosszú távú kedvezmények esetében ugyanis az államnak joga van mérlegelni bizonyos körülményeket. Ide tartozik például, ha a tervezettnél nagyobb arányú vagy összegű a kedvezmény, ami irreális terheket ró a büdzsére. Jelen esetben viszont az AB szerint az adónem bevezetése igen konkrét és érthető okra vezethető vissza: a költségvetés állapotára. A testület szerint ez maximálisan vállalható érv volt az állam részéről, vagyis a különadó bevezetése logikus válasz egy vis maior helyzetre.

Ami a gyors bevezetést illeti: az AB már korábban megállapította, hogy egy jogszabályváltozás beépítésére, a felkészülésre legalább 45 napra van szükség. Ennek a követelménynek pedig a különadóról szóló törvény megfelelt - írja a Napi Gazdaság.