Lemaradt a pénzversenyben a Serie A

Vágólapra másolva!
Ki gondolná, hogy a kilencvenes években még a legerősebb európai bajnokságnak számító Serie A bevételei ma elmaradnak attól, amit a német Bundesliga-klubok tesznek zsebre egy idény alatt? Alaposan átrajzolódtak a kontinens futballelitjében a pénzügyi erőviszonyok, de az összbevételek továbbra is gyarapodnak.
Vágólapra másolva!

Tavaly az öt nagy európai labdarúgóliga (angol, spanyol, olasz, német francia) bevételei első alkalommal haladták meg a 7 milliárd eurót a Deloitte üzleti tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint. A 2006-2007-es idényben az európai labdarúgópiac teljes nagysága 13,6 milliárd euróra nőtt, ami egymilliárd eurós bővülés az előző szezonhoz viszonyítva - derül ki a Deloitte [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

"Az öt nagy európai liga bevételei több mint 0,4 milliárd euróval, vagyis hat százalékkal nőttek, és 2006-2007-ben először lépték túl a 7 milliárd eurós határt - ez a teljes európai piac több mint felét teszi ki - kommentálta az eredményt Dan Jones, a Deloitte sportgazdasággal foglalkozó csoportjának partnere.

Mindhárom kategóriában (mérkőzésnap, közvetítés, reklám) az angol Premier League klubjai érték el a legnagyobb bevételt, így összbevételük rekordnagyságú, 2,3 milliárd eurós volt a szezonban. A Premier League és legközelebbi vetélytársa, a német Bundesliga bevételei közötti különbség 0,9 milliárd euróra nőtt a vizsgált időszakban.

A német Bundesliga és a spanyol Primera División egyaránt 15 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el az előző idénnyel összehasonlítva, ezáltal mindkettő megelőzte az olasz Serie A-t. Miután a korábban bundázás miatt lejjebb sorolt Juventus a 2007-2008-as szezonban visszajutott az olasz első osztályba, a következő összesítésben várhatóan szoros lesz az eredmény e három szereplő között.

Az nem valószínű, hogy a Premier League-et meg tudnák szorítani: az angol élvonal előnye a bevételi oldalon egymilliárd eurósnak ígérkezik (ez százezer euróval lenne nagyobb a jelenleginél). Megjegyzendő ugyanakkor, hogy 2007-ben csupán nyolc PL-klubnak volt pozitív az üzemi eredménye - feleannyinak, mint egy évvel korábban.

Nem csoda, elvégre fizetésekre átlagosan 13 százalékkal többet költöttek, mint az előző szezonban. A Reading, a Portsmouth és a West Ham költségvetésében emelkedett a legnagyobb mértékben e tétel, de az abszolút lista élén persze nem ők állnak, hanem a négy óriás.

A Chelsea 132,8, a Manchester United 92,3, az Arsenal 89,7, a Liverpool 77,6 millió fontot fordított a gázsikra, de nem sokkal maradt le a Newcastle sem, amely 62,5 millió fontot áldozott e célra. Érdemes ezzel összevetni a legnagyobb adósságot görgetők listáját, melynek élcsoportja a következőképpen fest: Chelsea 620, MU 605, Arsenal 268, Fulham 182, West Ham 142 millió font.