Vágólapra másolva!
Emanuele Sella nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny utolsó magashegyi szakaszát, a spanyol Alberto Contador pedig megőrizte vezető helyét összetettben a vasárnapi záróetapra, amely egyéni időfutam lesz Milánóban.

A Rovetta és Tirano közötti 224 km-es útvonalon három hegy emelkedett a versenyzők előtt, köztük az idei viadal legmagasabbika, a Passo di Gavia, amely első volt a sorban. Az összetettben elől állók azonban az utolsó kaptatóig kivártak, csak ott lendültek támadásba. Sella, aki korábban már kétszer lett első a Dolomitokban, ezúttal is eredményesen hagyta ott riválisait, igaz, ő összetettben már nem lehet első, így semmi nem fenyegette idei harmadik szakaszsikerét.

Ugyanakkor a tavalyi Tour de France-győztes, jelenleg is élen álló Contador, valamint a mögötte 4 másodperccel második Riccardo Ricco leszakították a pénteken remeklő címvédőt, Danilo Di Lucát, s ezzel a záróetapra kétesélyessé tették a Giro kimenetelét. Di Luca a harmadikról a hetedik helyre esett vissza.

A vasárnapi egyéni időfutam előtt Contador továbbra is 4 másodperccel előzi meg Riccót.

Eredmények, 20. szakasz, Rovetta-Tirano, 224 km:
1. Emanuele Sella (olasz, CSF Group Navigare) 6:52:45 ó
2. Gilberto Simoni (olasz, Diquigiovanni) 1:04 p hátrány
3. Joaquin Rodriguez (spanyol, Caisse d'Epargne) 1:21 p h.
4. Riccardo Ricco (olasz, Saunier Duval) 1:30 p h.
5. Alberto Contador (spanyol, Astana) azonos idővel

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Contador 89:23:25 ó
2. Ricco 4 mp hátrány
3. Marzio Bruseghin (olasz, Lampre) 2:00 p h.

Vasárnap a Cesano Maderno és Milánó közötti 28,5 km-es egyéni időfutam vár a mezőnyre.