Guinness-rekordra készül a Firefox

Vágólapra másolva!
Az egy nap alatt legtöbbször letöltött szoftver címére pályázik a népszerű böngésző. Ilyen kategória még nincs a rekordok könyvében, a firefoxosok abban bíznak, hogy a 3-as verziót letöltők megalapozzák, hogy létrejöjjön. 
Vágólapra másolva!

A Firefoxot népszerűsítő Spread Firefox mozgalom hirdette meg a "letöltés napját", melyen - terveik szerint - bekerülhet a böngésző a Guinness Rekordok könyvébe. A mozgalom tagjai bíznak abban, hogy a Firefox 3-as verziója megjelenésének napján - várhatóan június első felében - annyian töltik majd le az új programot, hogy bekerülhetnek vele a rekordok könyvébe. A világrekord-kísérlet weboldalán egyébként jelezni is lehet, ha valaki vállalja, hogy aznap letölti a böngésző új kiadását. Eddig világszerte félmillióan tettek erre igéretet, hazánkból pedig cirka ötezren.

Igaz, ezt a teljesítményt nem lesz nehéz elérni, hiszen a böngészőben található egy automata frissítőszolgáltatás, amelyik minden új verzió kiadásakor jelez a felhasználónak, és fel is telepíti a frissebb verziót - igaz, teljes verzióváltást még nem bíztak erre a featúrára. Hogy hányan használnak Firefoxot a világban, nehéz megbecsülni, hiszen a látogatottságmérést csak egyes oldalakon végeznek, de a statisztikák 20 és 30 százalék közti firefoxos tábort mutatnak. Az internetezők számát a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) májusban megjelent felmérése mintegy másfélmilliárdra becsüli, a Firefox-használók száma tehát durva becsléssel 300 és 450 millió közt lehet. A fentiek alapján tehát nem lehetetlen az új világrekord-kategória felállítása - és akár megőrzése sem.