Szülővárosában koncertezett Paul McCartney

Vágólapra másolva!
Szó szerint hazai pályán, a Liverpool FC futballcsapatának zsúfolásig megtelt stadionjában játszott vasárnap este Sir Paul McCartney, aki a legnagyobb Beatles-klasszikusokat adta elő a 40 ezres közönségnek. Sir Paul - öt év szünet után - abból az alkalomból tért vissza szülővárosába, hogy az idén Liverpool Európa kulturális fővárosa.
Vágólapra másolva!

A hamarosan 66 éves ex-Beatle csaknem két órán át koncertezett az Anfield Roadon. A legnagyobb ünneplés az olyan nem halványuló népszerűségű "kötelezőket" fogadta, mint a Long and Winding Road, az Eleanor Rigby, a Back in the USSR, az I Saw Her Standing There, a Let It Be, a Hey Jude vagy a Yesterday.

McCartney a két néhai zenésztárs, George Harrison és John Lennon emlékének is adózott a Something, illetve a Give Peace a Chance megszólaltatásával. A nézők között ott volt Yoko Ono, Lennon 75 éves özvegye is.

A koncertet egy másik, noha jóval kevésbé híres liverpooli zenekar, a Zutons nyitotta, majd a Kaiser Chiefs következett, és a leedsi zenekar koncertjét követően lépett színpadra McCartney, akihez néhány számban a Foo Fighters frontembere, a Nirvana dobosaként megismert Dave Grohl is csatlakozott.

Liverpool - fennakadásoktól, sőt botrányoktól sem mentes előzmények után - januárban vette át az Európa kulturális fővárosa címet. Az észak-angliai nagyváros öt évig készült a hatalmas ívű rendezvénysorozatra, amelynek megszervezése 95 millió fontba (30 milliárd forintba) került, és voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy az egész vállalkozást kudarc fenyegeti.

Az előkészületek közepén, 2006 nyarán menesztették például a művészeti tervezés irányításával megbízott ausztrál Robyn Archert, miután a városvezetés arra a következtésre jutott, hogy Archer semmiféle értékelhető elképzelést nem tett le az asztalra. Nem sokkal a januári nyitány előtt az előkészítésért felelős társaság, a Liverpool Culture Company vezérigazgatója is távozott.

Végül azonban minden időre elkészült, és a rendezvénysorozat január 11-én útjára indult, egész éjszakán át tartó utcabállal, amely - 2008-ra utalva - helyi idő szerint aznap 20.08 órakor kezdődött a másik ex-Beatle, Ringo Starr koncertjével. A világ leghíresebb, Liverpoolból indult együttesének volt dobosa külön kislemezt írt az alkalomra, Liverpool 8 címmel. A szervezők azzal számolnak, hogy a rendezvények legalább kétmillió látogatót vonzanak, és 100 millió fonttal gyarapítják a város kasszáját.