Veszélyes hibát hordoz a Safari böngésző

Vágólapra másolva!
Az Apple és a Microsoft böngészőinek sebezhetőségei együtt nagyon kiszolgáltatottá teszik a gépet a káros kódok előtt, és a Safari hibáját nem is javítják egyhamar.
Vágólapra másolva!

Még május közepén derült rá fény, hogy a Safari böngésző windowsos változata egy biztonsági hibát rejt magában: a szoftver képes teleszemetelni a számítógépet futtatható fájlokkal. Azokat az állományokat ugyanis, amelyeket a böngésző nem tud megnyitni, automatikusan letölti - alapértelmezésben a felhasználó munkaasztalára.

A kártevők ezzel a "szőnyegbombázás" nevű módszerrel csak úgy tudják bevenni a számítógépet, ha a felhasználó el is indítja valamelyik állományt, a szakértők ezért első körben azt javasolták, hogy mindenki változtassa meg az alapértelmezett letöltési könyvtárat egy biztonságosabbra. Ez azonban nem elég a védelemhez, mivel a PC World beszámolója szerint az Internet Explorer egyik hiányosságát kihasználva a safaris szőnyegbombázás arra is alkalmas, hogy távolról futtassanak kártékony kódot a felhasználó gépén.

A Microsoft ezért egyenesen azt javasolja, hogy a hiba javításáig senki ne használja Windows operációs rendszeren az Apple böngészőjét. A sebezhetőség mind az XP, mind a Vista felhasználókat fenyegeti, és a biztonsági szakértők nagy megrökönyödésére az Apple közölte, hogy nem tervezi a hiba gyors javítását. Az IDG által megszólaltatott szakértők is elismerik, hogy az Explorer és a Safari sebezhetősége külön-külön nem számít túl súlyosnak, azonban együtt kritikus veszélyforrást jelentenek.