Gyengült a forint nyitáskor

Vágólapra másolva!
Arégiós devizákkal együtt gyengült a forint nyitáskor a bankközi kereskedelemben, kedden reggel negyed tízkor 242,30/40 forinton jegyezték az eurót, szemben a hétfő délutáni 240,80/241,00 forinttal, ami 0,60 százalékos forint gyengülésnek felel meg.
Vágólapra másolva!

A cseh korona kivételével gyengültek a régiós devizák, és nagy árfolyam vesztés következett be a feltörekvő devizák körében is. A török líra 0,80 százalékkal, a dél-afrikai rand 0,50 százalékkal gyengült.

A befektetői hangulatban bekövetkezett változást a Standard & Poor's több globális befektetési bankot érintő leminősítésének tulajdonítják a kereskedők. A S&P globális értékpapír-forgalmazói ágazatról végzett állapotfelmérése számos nemzetközi pénzintézet adóskockázati besorolásának rontásával zárult.

Kedden reggel megindult a régiós devizákban elhelyezett befektetések kivonása euró vásárlással. Az euró mintegy 0,30 százalékkal erősödött a dollárral szemben is, a "safe-haven" (mentsvár, vagyis biztonságosnak tekintett) devizák pedig - nevezetesen a svájci frank és kisebb mértékben a japán jen - erősödtek az euróval és a dollárral szemben.

A dollárt a budapesti bankközi kereskedelemben 155,65/75 forinton jegyezték kedden délelőtt, a hétfő délutáni 155,40/50 után.