Vágólapra másolva!
Az ukrán Vaszilij Ivancsuk győzelmével fejeződött be a leoni négy résztvevős rapidtorna. A döntőben a hatszoros győztes, az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen nyert 2,5-1,5-re. Ivancsuk sötéttel elért győzelemmel kezdett, Anand azonnal egyenlített. Bonyolult csatában remi lett a harmadik parti, a negyedik játszmában Vishy nagyot hibázott, tisztvesztés miatt már a 16. lépés után kapitulált. Az elődöntőben Anand csak rájátszásban nyert a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen, Ivancsuknak kevesebb gondot jelentett a spanyol Alekszej Shirov, 3-1-gyel jutott a döntőbe.  Ivancsuk szófiai diadalát követően ismét remekelt.

Huszonegyedszer rendeztek a spanyolországi Leonban nemzetközi sakktornát. A kezdeti körmérkőzéses, klasszikus versenyformát 1998-ban váltotta fel az "advanced chess", a haladó sakknak elkeresztelt lebonyolítás.

Garri Kaszparov úgy gondolta, hogy a számítógép használata kizárja az elnézésekből adódó esetleges nagy hibákat, a sakkvakságot, és a szupernagymesterek minél magasabb színvonalú küzdelmeket vívhatnak. A profi világbajnok Kaszparov a bolgár Veszelin Topalovval játszott egy tízjátszmás párosmérkőzést, ahol a küzdő feleknek 1-1 óra gondolkodási idejük volt.

A profi világbajnok 5,5-4,5 arányban nyert, de a meccs után már korántsem volt elragadtatva saját ötletétől. Zavarta, hogy többet foglalkozott a súgó programmal, jobban tette volna, ha csak saját ötleteire támaszkodik.

Egy év múlva vissza is utasította Viswanathan Ananddal tervezett mérkőzést, a "beugró" Anatolij Karpov megsemmisítő vereséget szenvedett, 5-1-re kapott ki. Hét éve rendeztek először négyes tornát, Polgár Judit Anandtól csak rájátszásban, rapid partiban vesztett, a döntőben az indiai nagymester Alekszej Shirov ellen győzött.

2001-ben Anand harmadszor ünnepelt tornagyőzelmet. A négyjátszmás döntőben az indiai világbajnok a hazai pályán küzdő Alekszej Shirovval szemben már a harmadik parti után megszerezte a végső sikert biztosító 2,5 pontot. Shirov nem tudott igazi ellenállást kifejteni, az elődöntőben Lékó Péter sokkal jobban megszorongatta Anandot, az orosz huszárjátékban remek partiban verte az indiai világelsőt, nagymesterünknek ez volt az első nyerése Anand ellen. A rapid meccs végül 2-2-re végződött, majd a rájátszásban nyert "villámkezű" Vishy.

Hat éve Vlagyimir Kramnyik és Anand hatjátszmás párosmérkőzést játszott, az orosz világelső 3,5-2,5-re nyert, öt remi mellett a harmadik partiban aratott győzelmet. 2003-ban a rendezők belátták, hogy rapid tempó mellett teljesen fölösleges a számítógépes programok használata. Meglepő fordulatokkal fejeződött be a 4 résztvevős rapidverseny. Már az első két elődöntő során, Topalov-Karjakin, illetve a Ponomarjov-Vallejo Pons mérkőzéseken is több durva elnézést, kihasználatlan esélyt, elhibázott lehetőséget láttunk. Végül Ponomarjov a döntőben óriási mázlival 2,5-1,5-re legyőzte Topalovot.

2004-ben két világklasszis szupernagymester és két ifjú titán csatáját követhettük nyomon. A négyszeres olimpiai és négyszeres orosz bajnok Peter Szvidler újonc volt a spanyol városban, a torna első számú esélyesének számított. Látszólag simán verte a házigazdák kedvencét, Francisco Vallejo Ponst, de a meccs után tartott sajtótájékoztatón a sportszerűségéről híres orosz nagymester nem rejtette véka alá, hogy az első és a negyedik játszmában szerencséje volt.

Shirov alaposan megszenvedett az azeri Tejmur Radzsabovval szemben, csak a "hirtelen halál" parti megnyerésével tudta megadásra kényszeríteni ellenfelét. A döntőben Szvidler már a 13. lépésben kikapott az első játszmában, Shirov 3,5-0,5-ös győzelmet aratott. Három éve ismét játszott a rapid sakkozás királya, Viswanathan Anand. Címvédő jogán Alekszej Shirov szerepelt, a FIDE világbajnoka, Rusztam Kaszimdzsanov és a norvég csodagyerek, Magnus Carlsen részvétele tette érdekessé a tornát.

A viadal meglepetéssel kezdődött, Shirov két világos játszma elvesztésével 3-1-re kikapott Kaszimdzsanovtól. A trónkövetelőnek kikiáltott Magnus Carlsen nem bírt a rutinos indiai exvilágbajnokkal, 3-1-re kapott ki. A döntőben Anand nagy küzdelemben 2,5-1,5-re győzte le Kaszimdzsanovot.

2006-ban ismét bemutatkozott egy újonc, a kubaiak legjobbja, Lazaro Bruzon kapott meghívást. A négyszeres győztes Viswanathan Anand a torinói sakkolimpián nagyon is feledhető teljesítményt nyújtott. Veszelin Topalov újabb szófiai sikerét követően riválisaival ellentétben pihenten ülhetett sakkasztalhoz. Topalov könnyedén "intézte el" a helyiek kedvencét, Pacót, azaz Francisco Vallejo Pons-t, 2,5-0,5 után a negyedik játszmát nagyon csúnyán elbukta.

Anandot láthatóan megviselte torinói balsikere, Bruzon elleni négyjátszmás rapid meccsén csak négy döntetlent ért el, s jöhetett a ráadás, az 5-5 perces villámpartik döntöttek. Az elsőt a kubai nyerte, az indiai exvilágbajnok egyenlített. Végül Anand a negyedik snellpartiban győzött, de enyhén szólva is kalandos körülmények között.

A döntőben így a világranglista első és második helyezettje csapott össze. A párharcot Topalov kezdhette világos színnel, de kedvezőbb pozícióját nem tudta nyerésig fokozni. A második partiban a spanyol megnyitás berlini változata került terítékre, és Anand ellenfele hathatós segítségével ledöntötte a "berlini falat". Szembetűnő volt, hogy az indiai exvilágbajnok milyen gyorsan játszott. Békésebb húrokat pengettek a harmadik játszmában, majd Anand tetszetős pozícióból végül csak remizett a negyedikben, de ez is elegendő volt sikeréhez.

Tavaly négy exvilágbajnok kapott meghívást, Topalov, Kaszimdzsanov és Ponomarjov mellett a világranglistát vezető Anand immár ötszörös tornagyőztesként ült sakkasztalhoz. Ezúttal Vishy magabiztos volt, hatodszor is nyert. Az exvilágbajnokok négyes párharcának döntőjében Topalovot 3-1-re győzte le. Ellenfelénél jóval kevesebb gondolkodási időt használt fel. Sötéttel elremizte mindkét partiját, világossal Topalov szicíliai védelme sebezhető volt. Vishy ismét bizonyította, hogy a rapid sakkozás legjobbja.

Következett a 21. viadal, a doyen, az ukrán Vaszilij Ivancsuk volt az újonc! Meghálálta a meghívást, megszakította Anand sorozatát. Az indiai világbajnok az elődöntőben a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen is bizonytalankodott, csak villámpartikban tudta legyőzni Pacot. Látszólag simább volt Ivancsuk útja, 3-1-re verte a spanyol Alekszej Shirovot. Létrejött az álomdöntő, Anand és Ivancsuk csatázhatott az elsőségért. A küzdő feleknek 20-20 perc gondolkodási idejük volt és 10-10 másodperc lépésenként.

Az elődöntő eredményei:
Vallejo Pons,F (spanyol, 2684) - Anand,V (2803) 2,5 - 3,5 (döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)

Ivancsuk,V (ukrán, 2740) - Shirov,A (spanyol, 2740) 3 - 1 (1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)

Anand és Ivancsuk először 1985-ben, az ifjúsági világbajnokságon küzdött meg egymással. 104 lejátszott partijukból Anand 25-öt nyert meg, Ivancsuk 14-szer győzött a 65 döntetlen mellett. Az indiai világbajnok játszott világossal a leoni döntő első partijában, és meglepetésre a szicíliai védelmű játszmában kifulladt a támadása, rosszabb állásban tisztet áldozott, de csak meggyorsította a véget.

Ivancsuk világossal nem állt feladata magaslatán, rizikós játékának köszönhetően már a 26. lépés után kapitulációra kényszerült. A harmadik összecsapásuk Ivancsuk szavai szerint a hibák komédiája volt, a remivel a döntés az utolsó partira maradt. Anand nagyot hibázott, tisztvesztés miatt a 16. lépés után feladásra kényszerült.

A döntő eredménye:
Anand,V - Ivancsuk,V 1,5 - 2,5 (0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 0 - 1)