Kétszeresével nőhet hazánk GDP-je

Vágólapra másolva!
Ebben az évben a tavalyi kétszeresével, 2,6 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP) és 6 százalék körüli lesz az éves infláció, jövőre pedig 3 százalék feletti GDP növekedésre lehet számítani - áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet májusi éves előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A kedden publikált elemzés szerint a kormány korrekciós intézkedései 2007-ben elérték fő céljukat, egyensúlyjavító hatásuk teljesült, az államháztartás és a folyó fizetési mérleg a tervezettet meghaladóan javult. A 2008-ra tervezett 4,0 százalékos államháztartási deficit tartható, és az egyensúlyi mutatók a vártnál kedvezőbbek is lehetnek.

A világgazdasági környezet ugyanakkor kedvezőtlenül alakul: a növekedési ciklus leszálló ágba került, a növekedési ráták lassú ütemben folyamatosan mérséklődnek. Recesszió ugyan nem fenyeget, a növekedés azonban fokozatosan mérséklődik, a fogyasztói árak emelkedési üteme pedig a konjunktúra lefutásával párhuzamosan a világ minden országában megugrott. A kockázatok tehát nem az egyensúly, hanem a növekedés és az infláció oldalán vannak - áll az Ecostat jelentésében.

Fellendülés várható a második félévben

Az intézet szerint a magyar gazdaság a második félévben felélénkül. A növekedés ütemét a globális gazdaság lassulása ugyan mérsékli és a hazai fogyasztás és felhalmozás is csak lassan élénkül, a gazdaság 2008. évi növekedése azonban kétszerese lehet a tavalyinak. A lakossági fogyasztás kissé bővül, a beruházások fokozatosan élénkülnek, várhatóan javul a mezőgazdaság teljesítménye és nagy biztonsággal prognosztizálható az építőipar talpraállása. Mindezek révén 2,6 százalék körüli GDP növekedéssel lehet számolni az Ecostat szerint.

Az Ecostat számításai szerint 2008-ban az export 11,2 százalékkal, az import 10 százalékkal bővül. A magyar exportlehetőségek szempontjából kedvező, hogy a kivitel eltolódott a dinamikusan fejlődő új tagállamok és az EU-n kívüli országok felé.

A termelő ágazatok magánberuházásainak gazdaságélénkítő szerepe fokozatosan erősödik. A beruházási aktivitás várhatóan 2008 második felétől élénkül, 2008-ban a beruházási ráta kedvező esetben elérheti a 4,2 százalékot. Az elemzés szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMTF) nyújtotta források hatása egyre inkább érezhető és az idén a fejlesztések fokozatos javulása várható. A növekedés a feldolgozóiparban és az infrastrukturális fejlesztésekben jelentkezik, beleértve az egészségügyet, az oktatást és a környezetvédelmet is.

A lakossági fogyasztás csökkenésének negatív szerepe megszűnik, és a fogyasztás lassú bővülése javítja a növekedési kilátásokat. Mindezen tényezőket figyelembe véve 2009-ben már 3 százalék feletti GDP növekedéssel lehet számolni az Ecostat szerint.

Az államháztartás eredmény szemléletű hiánya 3,2 százalékra mérséklődhet, a konvergenciaprogramban rögzített hiánycsökkentés a jelek szerint teljesíthető. Az infláció azonban a mérsékelt gazdasági növekedés ellenére a korábbi várakozásoknál magasabb marad - áll a jelentésben. Az intézet számításai szerint éves átlagban az éves fogyasztói áremelkedés mértéke 6 százalék körüli lesz. Decemberre az infláció 4,5 százalékra mérséklődhet - áll az Ecostat májusi éves előrejelzésében.