Baczkó: Meccs előtt adok magamnak egy-két kisebb pofont

Vágólapra másolva!
Baczkó Bernadett, a három pekingi résztvevő magyar dzsúdós hölgy egyike járt az [origo] Vendégszobájában, ahol elmondta, hogy a meccsek előtt egy-két kisebb pofonnal hergeli magát, az olimpián pedig éremre hajt. Az 57 kg-ban versenyző judoka szerint megfelelő technikával egy százkilós "állat" is kordában tartható, férfimagazinnak legfeljebb többedmagával vetkőzne, és nem zavarja, ha lecselgáncsozzák szeretett sportágát.
Vágólapra másolva!

- Mikor kezdted? [arbsrc19]
- 1995-ben kezdtem, akkor 9 éves voltam.

- Miért pont a dzsúdót választottad? [keyo79]
- Egy osztálytársam hívott le edzésre, mert úgy gondolta, hogy nekem tetszeni fog ez a sport. Igaza lett, már az első edzésen beleszerettem. Bár csak az önvédelem miatt kezdtem el, később mégis versenyző lett belőlem.

- A tízéves fiam is dzsúdózik, hát elég durva. A női is? [Sokky]
- Szerintem ez nézőpont kérdése. Azért is tartom nagyon jónak a dzsúdót, mert itt nem lehet ütni, rúgni, és persze az elején mindenki megtanul esni. A női dzsúdó az utóbbi 10 évben nagyon sokat fejlődött, már majdnem a fiúk szintjén van. A gyerekek meccsei, edzései azért nagyon "látványosak", mert ők még nagyon hevesen küzdenek, teljesen beleélik magukat. Ezt idővel felváltja a rutin. Én imádom nézni a kicsik edzéseit. Fantasztikusak!

- Hogy jutottál idáig? Milyen napi edzésmennyiséggel? Hogyan tudtad összeegyeztetni a sportot és a tanulást? [kékszemekkkk]
- Rengeteg edzéssel... Most heti 11-et edzem, ez az olimpiai felkészülés miatt elég durva. Amúgy heti 9-10 edzésem van, délelőtt és délután. Sportiskolába jártam, így ott magántanulóként meg tudtam oldani a napi két edzést. Jelenleg az ELTE-n tanulok, itt kicsit nehezebb, nagyon be kell osztani az időmet. Edzés csak suli előtt és után, mert a tanulást nem lehet elhanyagolni.

- Az olimpiai színvonalon van jelentősége az állásharc-technikáknak, vagy minden a földön dől el? Gondolom eléggé irreális eldobni egy nagy tapasztalattal rendelkező ellenfelet. [heh..]
- Igen, bár a rutinos, idősebb "rókákat" földön sem egyszerű megfogni. A mi sportágunkban az a szép, hogy egy jó mozdulat, egy pici csel (ami bejön) elég, és akkor már lehet egy nagyot dobni. Pl. én tavaly Rio de Janeiróban a világbajnokságon úgy vertem meg az olimpiai címvédőt, hogy pont elkaptam azt a pillanatot, amikor felém lépett és hatalmasat dobtam rajta. Nagyszerű érzés volt.

- Volt már komolyabb sérülésed? [kékszemekkkk]
- Igen, 2004-ben volt egy térdszalag-szakadásom, amit meg kellett műteni. Az akkor nyolc hónap kihagyással járt. Nagyon odafigyeltünk a rehabilitációra, elég szépen helyre is jött a térdem, azóta pedig térdvédőben edzek.

- Mi a kedvenc technikád? [KaratésCsajttt]
- Leggyakrabban lábfelszedéssel szoktam nyerni, de szeretem a lábsöpréseket és a földharcot is.

- Mi van a cselgáncsruha alatt? Póló, melltartó, top? [tevereport]
- Top és póló. Az a szabály, hogy nem viselhetünk fémet magunkon, sőt még a hajgumiban sem lehet.

- Van valami szokásod meccs/harc előtt, amit mindig megcsinálsz? [kékszemekkkk]
- Igen, folyamatosan mozgok, gimnasztikázom, ez levezeti a feszültséget, és ha hideg van a csarnokban, akkor nem "hűlök ki". Közvetlenül a meccs előtt adok magamnak egy-két kisebb pofont, ez már megszokás. Így figyelmeztetem magam, hogy oda kell figyelni.

- Kik lesznek a legkomolyabb ellenfeleid az olimpián? [tevereport]
- Pekingben elég sűrű lesz a mezőny, csak a legjobbak lehetnek ott. A spanyol és a koreai lesz a két legnagyobb ellenfél, ők döntőztek a vébén is, de bárkit meg lehet verni. A világbajnokságon pl. elég simán felborítottuk a papírformát. Sok esélyes simán kiesett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

- Ilyen sikerek után mi a cél? Mit tűznek ki eléd, illetve te magad elé? [kékszemekkkk]
- A cél egy olimpiai érem. Lehetőleg a legfényesebb. De igazából most csak a jó szereplésben reménykedem. Pekingben bármi megtörténhet.

- Mennyire támogatott sport a cselgáncs itthon? Te megélsz belőle? [tevereport]
- Olimpiai kerettagként megfelelően támogatnak, de ez itthon így működik: ha leteszel valamit az asztalra, akkor azért kaphatsz vissza valamit. Támogatás akkor van, ha már bizonyítottál. Nem vagyok milliomos, de megélek belőle.

- Van példaképed? [nyinocs]
- Már nincs. Kiskoromban volt egy nálam eredményesebb magyar lány, de mára már túlszárnyaltam. Épp ezért úgy érzem, a mai világban nagyon fontos, hogy a fiataloknak jó példaképeik legyenek. Egyszer talán én is az leszek.

- Volt már olyan pillanat, hogy belefásultál az edzésekbe, és abba akartad hagyni? [nyinocs]
- Amikor nagyon fáradt voltam 2004-ben, akkor sírtam anyukámnak, de ő rögtön át is lendített ezen a holtponton. Szerencsére elég céltudatos vagyok. Én ki akartam jutni az olimpiára, és ez sikerült is. Mindig megvolt a megfelelő motiváció.

- A sok edzés és az olimpia mellett jut idő nyaralásra az idén? [kékszemekkkk]
- Olimpia után lesz pár hét pihenőm, azt maximálisan kihasználom majd. Addig azonban folyamatosan terhelés alatt leszek.

- Kivel szeretnél egy szobában aludni Pekingben? [playboydzsúdógi]
- Hárman vagyunk dzsúdós lányok, még nem tudom, hogyan osztjuk el a szobákat, és hogy hány ágyasok lesznek. Szerintem ott fogjuk gyorsan eldönteni.

- Meddig szándékozol ilyen szinten dzsúdózni? [kékszemekkkk]
- Mivel nálunk olimpiai ciklusok vannak, legalább még négy évig, de ha nem jön közbe semmi, akkor akár nyolc év is lehet. Maximum 32 éves koromig csinálom.

- Cselgáncs, vagy dzsúdó? Téged nem zavar, ha lecselgáncsozónőznek? [baczkóberni]
- Bár a hivatalos név a dzsúdó, mi már megszoktuk a cselgáncsot is. Bár ezt külföldön senki sem érti. Máshol mindenhol dzsúdó.

- Van-e az emberiség szempontjából bármilyen előnyös dolog is az olimpiában? [Szelíd-Szolid]
- Persze. Ha már csak a hagyományok tiszteletét, vagy a tradíciókat nézzük akkor igen. Nem sok dologról mondhatjuk el, hogy olyan régre nyúlik vissza, mint az olimpia. És ez a mai napig tart.