Rossz a mérlegbeadási fegyelem

Vágólapra másolva!
Idén is csapnivaló a mérlegbeadási fegyelem. A május végi határidő lejártát követően is még zsákszámra érkeznek a nagy cégbíróságokra a beadványok - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróságra vezetője elmondta, hogy a fővárosban mintegy 120 ezer a mérlegbeadásra kötelezett gazdasági társaságok száma, és évente körülbelül harmincezren adósak maradnak vele. A Pest Megyei Cégbíróságon még rosszabbak a tapasztalatok: a 65 ezer bejegyzett vállalkozásnak alig több mint fele nyújt be mérleget.

A cégbíróságnak nincs ideje az ellenőrzésre. A bírák napi feladataik közben - például egy változásbejegyzési kérelem elbírálásakor - észlelhetik a hiányt, és akkor törvényességi felügyeleti eljárást indítanak a társaság ellen. Az eljárás során sokszor, hogy a mulasztó cég bár fellelhető, nem működik, és ezért vezető tisztségviselői úgy vélik, hogy semmi dolguk. Pedig mindaddig fennállnak számviteli kötelezettségeik, amíg végelszámolással meg nem szűnik a társaság. A vállalat és vezetője is sújtható bírsággal, amelynek mértéke akár 10 millió forint is lehet. Ám a cégbírák ezt a szankciót csak ritkán alkalmazzák, mivel a kivetett összeg rendszerint behajthatatlan. Sok vállalkozás után pedig hiába kutatnak, ezért hivatalból törlik a fantomcéget.

A szakemberek a jövő évtől kötelező elektronikus mérlegbeadástól remélik a nagyobb fegyelmet. Akkor ugyanis rögtön kiszűrhető lesz a mulasztás - írja a Világgazdaság.