Saját Linux készült az olcsó laptopokhoz

Vágólapra másolva!
Bemutatkozott az Ubuntu Linux minilaptopokra szánt kiadása. A kis képernyőkre és mobilprocesszorokra optimalizált rendszert a Computex kiállításon jelentették be - adta hírül az Engadget.
Vágólapra másolva!

A Netbook Remix nevet kapott új Ubuntu variáns átszabott kezelőfelülettel érkezik, amely lehetővé teszi, hogy a netezni vágyó felhasználók minden eddiginél gyorsabban csatlakozhassanak a hálózathoz. A felülettel foglalkozó szakemberek megpróbálták az gyakran használt alkalmazásokat gyorsan hozzáférhetővé tenni egy praktikus alkalmazásindítóval, hogy a tenyérgépet használók ne menürendszerekben keresgéljék a feladataikhoz szükséges programot.

A rendszer létrehozásához az Intel processzorgyártó által az új generációs mobilkütyük Linux támogatásának javítására létrehozott Moblin projekt eredményeit is felhasználták. Így a leendő Netbook Remix felhasználók reménykedhetnek abban, hogy a rendszer a maximumot hozza ki eszözeikből.

Eddig is válogathattak különböző Linux variánsok közül a minilaptopok tulajdonosai, az Asus Eee PC-jéhez például Xubuntu testreszabott változatát tölthették le. Az új Ubuntu variáns annyiban lesz új, hogy ezt a Canonical, a terjesztés szponzora által koordinált fejlesztés eredményeként születik meg. Az új operációs rendszerrel várhatóan még idén találkozhatunk frissen megjelenő minigépek alapértelmezett operációs rendszereként, a Canonical több gyártóval folytat tárgyalásokat ezügyben.

A kis méretű, vagyis a legkisebb táskákba is beleférő gazdaságos laptopok új generációjának megjelenésével új lendületet vehet a Linux terjedése is. A nyílt forráskódú operációs rendszer előnye, hogy ingyenessége révén olcsóbban használhatók vele a gépek: igaz, a felhasználók többsége olyannyira ragaszkodik a megszokott Windows XP-hez, hogy ez a kereslet az operációs rendszer életciklusának meghosszabbítását eredményezte.