Lefejezte Ballackot egy lengyel újság

Vágólapra másolva!
Megdöbbenést váltott ki Berlinben a Super Express című lengyel újság címlapja, amelyen a lengyel válogatott szövetségi kapitánya, a holland Leo Beenhakker látható, kezében német kollégája, Joachim Löw és Michael Ballack csapatkapitány levágott fejével.
Vágólapra másolva!

Politikusok és újságírók egyformán felháborodással reagáltak a képre, amelyet a "Leo, szállítsd nekünk a fejeket" felirat kísért.

A német válogatott a B csoportban Lengyelországgal, Ausztriával és Horvátországgal küzd majd, s első találkozójukat a németek vasárnap Klagenfurtban a lengyelek ellen vívják. Németországban hatalmas a készülődés, és még hatalmasabbak az elvárások, a rajongók a két évvel ezelőtti világbajnokságon való jó szereplés, az akkori "nyári mese" megismétlését remélik. Az ünnepi hangulatot ugyanakkor az első állásfoglalások szerint jelentősen megkeserítette a különleges lengyel "üzenet".

Berlinben most határtalan ízléstelenségről beszélnek. Idézik ugyanakkor a lengyelek holland mesterét is, aki a fotóra és a mellékelt szövegre a leginkább felháborodottan reagált. "Mindenütt vannak beteg emberek" - jelentette ki Beenhakker, s teljes mértékben elhatárolta magát a varsói napilap cikkétől, illetve fotómontázsától.

A német parlament sportért felelős bizottságának elnöke botrányosnak nevezte a Super Express fotóját, s reményét fejezte ki, hogy a lengyel kormány nem hagyja szó nélkül azt. Gesine Schwan, a német-lengyel kapcsolatok megbízott kormányzati koordinátora pedig arra emlékeztetett: a 2006-os németországi világbajnokság során mindenki megtapasztalhatta a sport nemzeteket összekötő szerepét. A lengyel-német határ mentén akkoriban teljes béke uralkodott, s érezhető volt a kölcsönös rokonszenv. Sajnálatos lenne, ha most nacionalista érzelmek elterelnék a figyelmet a valódi eseménytől, azaz a sporttól - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a labdarúgás - csak úgy, mint a többi sportág - megköveteli az ellenfél tiszteletét.

A lengyelek által indított háborúban ugyanakkor az első lövést a korábbi lengyel futball-legenda, Zbigniew Boniek adta le, aki a hét elején nem éppen elismerő szavakkal nyilatkozott a németekről. Egyebek között azt állította, hogy a lengyel labdarúgók "tizenhatszor olyan intelligensek", mint a németek. Akik - a történtek után - Klagenfurtban, vasárnap a pályán akarnak válaszolni.