Nőtt a szálláshelyek árbevétele

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyek 2008 január-áprilisban összesen 64 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ez folyó áron 1,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az idén január-áprilisban a szállásdíj bevétel 35 milliárd forintot tett ki, 4,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldi vendégek száma 837 ezer volt, 9 százalékkal több, mint 2007 január-április között. A belföldi vendégek száma viszont 1 százalékkal csökkent, 964 ezer volt.

A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 2 százalékkal nőtt és meghaladta a 2,2 milliót, ugyanakkor a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal, 2,1 millióra mérséklődött. A kettő eredőjeként a vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent.

A szobakihasználtság 41,3 százalék volt, 6 százalékponttal kisebb, mint egy évvel korábban.

A szállodai szobák bruttó átlagára 14 ezer forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodák szobaárai között közel nyolcszoros a különbség.

A vizsgált időszakban 3,1 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket, ebből származott a bevétel 4,8 százaléka. A belföldi szállásdíjnak negyedét fizették üdülési csekkel a vendégek. A 755 szálloda 81 százaléka fogadja el az üdülési csekket.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele 2008 január-márciusban az előző év azonos időszakához képest folyó áron 3,2 százalékkal nőtt, 45 milliárd forintot tett ki.