Kispadra Nanival, Henrik Larssont a kezdőbe!

Vágólapra másolva!
A szombati napon nem csak az Európa-bajnokság, hanem az [origo] Európa-válogatott játékának második szakasza is kezdetét veszi, és a menedzserek immár nem csak azokat a focistákat válogathatják be, akik a topligák valamelyikében kergetik a labdát, hanem a kontinensviadalra benevezett labdarúgókból tudják összeállítani csapatukat. Ennek megfelelően más szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb változás a játék első szakaszához képest, hogy a menedzserek számára elvileg sokkal nagyobb a választási lehetőség, hiszen a kontinensviadalra összesen 368 futballistát neveztek - ami bő százzal több, mint ahány labdarúgó eddig szerepelt játékunkban.

Mindez persze csalóka, mert bár valóban több alternatíva áll a menedzserek rendelkezésére, valóságban azonban az Eb-keretekben szereplő focisták jelentős része nem is lép majd pályára a tornán. Főleg a kapusok esetében érdemes megfontolni a választást, hiszen minden válogatott három portást nevezett a tornára, de meglehetősen ritkán fordul elő, hogy mind a három pályára lépjen.

Az első szakaszban viszonylag népszerűnek számító liverpooli hálóőr, José Manuel Reina például a kontinensviadalon alighanem csak kispados lesz Iker Casillas mögött, így ha valaki továbbra is neki adja az egyes számú mezt, akkor túl sok pontra nem számíthat.

Érdemes tehát figyelembe venni, hogy az adott futballista, aki mondjuk klubcsapatában alapembernek számított, a nemzeti tizenegyben mennyire tartozik a kulcsemberek közé.

Persze a legnagyobb klasszisok esetében azért ilyen szempontból nagy az átfedés, de például az alapszakaszban a legnépszerűbb futballisták közé tartozott portugál szélső, Nani a válogatottban Ricardo Quaresma, Simao Sabrosa és Cristiano Ronaldo mellett várhatóan kevesebb játéklehetőséget kap majd.

Vagy vegyük például az eddigi legeredményesebb játékost, a spanyol Dani Güizát: ő az RCD Mallorcában ontotta a gólokat, a gólkirályi címet is megszerezte a Primera Divisiónban, és ez elég volt ahhoz, hogy bekerüljön a hispánok Eb-keretébe, de a válogatottban feltehetően csak kiegészítő ember lesz.

A játékba frissen bekerült labdarúgók viszont ténylegesen növelik a menedzserek alternatíváit. Az új futballisták között egyetlen olyan sincsen, aki a maximális kezdő értékről indulna, és négyes pontszámot is csak öten kaptak. Ricardo Quaresma, Nuno Gomes, Henrik Larsson, Klaas-Jan Huntelaar és Andrej Arsavin mondhatja el ezt magáról, vagyis az ő jelölésük nem olcsó mulatság.

Ezzel együtt érdemes körülnézni a nem topligás futballisták között, hiszen például az orosz keretben mindössze egy olyan futballista akad, aki eddig is választható volt - márpedig a szbornaja a szakértők szerint a torna egyik meglepetéscsapata lehet.

Hasonló a helyzet a törökökkel is, akiknek a keretében több Fenerbahce-, illetve Galatasaray-játékos is található: ha valaki bízik a félholdasokban, akkor olcsón bevásárolhat belőlük, és marad lehetősége drágább klasszisok megvételére is.

Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra is, hogy az oroszok egyik legjobbja, Arsavin az első két csoportmeccsen eltiltás miatt nem léphet pályára...

A torna közben főleg a csoportkör utolsó fordulójában kell nagyon koncentrálniuk a menedzsereknek, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ha egy gárda az első két mérkőzését megnyerte, és már biztos továbbjutónak számít, akkor a harmadik találkozón a szövetségi kapitányok olyan focistáknak is lehetőséget adnak, akik addig nem nagyon játszottak. Egy-egy klasszis pihentetése pedig akár sorsdöntő pontveszteséget is jelenthet.

Forrás: EPA

Arsavinnal óvatosan kell bánnia a menedzsereknek, mivel a zseniális orosz karmester eltiltás miatt csak az utolsó csoportmeccsen játszhat

A nyolcaddöntőktől a játékoskeret drámai csökkenése miatt bővül majd a cserelehetőség: egy héten hat játékost válthatunk másikra, illetve szabadabban állíthatjuk hadrendbe az egy válogatottban játszókat: ugyanígy hat játékos viselhet azonos mezt a fantáziacsapatokban a kiesés szakaszba lépve.