Találkozik az orosz gazdasági elit

Vágólapra másolva!
Második alkalommal rendezik meg a Szentpétervári Gazdasági Fórumot az orosz elnök, a miniszterelnök, számos kormánytag, területi kormányzó, a nagy orosz állami társaságok vezetői, valamint a leggazdagabb orosz üzletemberek és a legnagyobb külföldi multinacionális cégek vezetőinek részvételével.
Vágólapra másolva!

A pénteken kezdődő tanácskozás - amelyet már tavaly elneveztek az "orosz Davosnak" - afféle tájékoztató, amelyen az üzletemberek első kézből tudhatják meg az orosz gazdasággal kapcsolatos tudnivalókat. Egy lényeges momentumban a fórum eltér Davostól: ott vitatkoznak, véleményt cserélnek, Péterváron viszont meghallgatják, amit mondanak nekik. Hasonlóság viszont, hogy itt is szövődnek kapcsolatok és létrejönnek szerződések.

Akinek fontos, hogy megmutassa magát a rendezvényen, az eljön, vagyis az orosz üzletemberek közül mindenki. De ott lesz az amerikai kereskedelmi miniszter, az EBRD elnöke, és olyan világcégek vezetői, mint a BP, a Shell, a Chevron, vagy a Coca Cola.

Ezúttal azért jött el mindenki, hogy meghallgassa Dmitrij Medvegyev beszédét, amely alighanem az új elnök gazdasági programját tartalmazza majd, s Vlagyimir Putyin kormányának tagjait, akik arról beszélnek majd, milyen szándékai vannak az új kabinetnek.

Dmitrij Butrin, a Kommerszant című lap gazdaságpolitikai rovatának vezetője szerint a hétvégén zajló csúcs annak mértékében lesz sikeres, hogy mennyire világosan és részletesen tárják fel a szónokok a várható gazdaságpolitikát, illetve sikertelen, ha ez a feltárás nem lesz elég alapos és részletes.

Medvegyev már sokat beszélt az adópolitika, a vállalkozást érintő szabályozások egyszerűsítéséről és a korrupció elleni harcról, a szakértők szerint most már részletes programot várnak tőle, valamint a prioritások pontos megjelölését.

Butrin szerint az üzletemberek nagy érdeklődéssel hallgatják majd a nagy állami vállalatok és korporációk vezetőit is: az elnök várható magatartásának lehetséges variációit ugyanis ki lehet számítani, de hogy a nagy állami cégek vezetői hogyan orientálódnak a hatalomban és a hatalmon belüli áramlatok között, azt senki nem tudja megmondani.

Mindez együttesen jó esetben elképzelést nyújt Oroszország új gazdasági, és bizonyos mértékig politikai kurzusáról, vagy legalábbis a résztvevők ezt várják tőle.

A pompázatos fórum megrendezése egyébként 700 millió rubelbe kerül, de ez az összeg messze elmarad az ott megkötött szerződések értékétől, amely a tavalyi első ilyen rendezvényen 13,5 milliárd dollárt tett ki. Idén ennyire nem számítanak a szakértők éppen a jövendő orosz gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A rendezvényen mintegy 300 hivatalos küldöttség, köztük 120 külföldi delegáció és az orosz üzleti élet mintegy 1000 vezető személyisége vesz részt.