Szerkezetváltás jön a világgazdaságban

Vágólapra másolva!
A világgazdasági szerkezetváltásból a mezőgazdasági termékek piaca, a délkelet-ázsiai országok, a globális infrastruktúra, valamint a zöld iparágak profitálhatnak leginkább - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatója hétfőn, Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A befektetési igazgató kifejtette: Távol-Keleten a Thaiföld, Malajzia, Fülöp-szigetek és Indonézia alkotta, "új kistigriseknek" nevezett országcsoport hamarosan a gazdasági fejlődés központja lehet, a mezőgazdasági termékek piaca pedig stratégiai fontosságúvá válik. Az árak nőnek, a népesség száma emelkedik, miközben a termőterület és a vízmennyiség csökken. A készletek történelmi mélypontra apadtak, óriási területeket vonnak el a gabonatermeléstől, ami tükröződik az árakban is - sorolta az igazgató.

Rámutatott: a világgazdasági szereplők egyre jobban az infrastruktúra iparágainak - közlekedés, vízszolgáltatás, energiatermelő és kommunikációs rendszerek - fejlődésére építenek. A következő évtizedben világszinten 1000 dolláros nagyságrendű infrastrukturális beruházás várható a feltörekvő országok városiasodása miatt - tette hozzá.

További versengő piac a klímaváltozást mérsékelni próbáló zöld iparágaké, amelyek a leginkább profitálhatnak az éghajlatváltozás elleni gazdasági küzdelem eredményeiből, és a hagyományos energiahordozók áremelkedéséből.

A Pioneer Alapkezelő az UniCredit Bankkal ezért indította útjára "Világtrend" elnevezésű tőkevédett, nyíltvégű befektetési alapját, amely a várható növekedési lehetőségeik alapján erre a négy gazdasági területre koncentrál.

A tőkevédett nyíltvégű befektetési alap jegyei hétfőtől 2008. július 11-ig jegyezhetők az UniCredit Bank országos fiókhálózatában.

Kérdésre Vízkeleti Sándor vezérigazgató elmondta: az alapban mintegy 3 milliárd forint megtakarítást akarnak összegyűjteni. A Pioneer jelenleg mintegy 170 milliárd forint vagyont kezel az alapjaiban.