A nők szebben programoznak

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal-nak adott interjúban egy adatbázis programozó hölgy véleményt formál a programozás rejtelmeiről.
Vágólapra másolva!

Nagyjából elfogadott ténynek számít, hogy általánosságban a hölgyek nagyobb beleérző képességgel rendelkeznek a férfiaknál, és az önkifejezés terén is sikeresebbek. Az interjú során Emma McGrattan szerint ez meglátszik a hölgyek által kreált programkódokon is. A férfiak számára a programozás - csakúgy mint szinte minden más - a rivalizálásról szól, az erő- és észfitogtatás nagyobb szerepet kap mint az érthetőség. Így a férfiak által létrehozott kódokhoz mellékelt magyarázatok legtöbbször kuszák, hiányosak.

Míg véleménye szerint egy férfi számára a programozás csak egy újabb csatatér ahol győzni kell, a nők itt is azt szeretnék, ha megértenék őket - ezáltal programjaik és a hozzájuk fűzött magyarázatok is sokkal érthetőbbek lesznek. McGrattan az USA egyik legjobban képzett programozója az Ingres vállalatnál és itt bizony a férfiak számára is kötelező érthető megjegyzéseket fűzni a forráskód mellé valamint megbeszélni az összes programozási gondot mielőtt tovább haladna a fejlesztés.

Nagy kihívás ez McGrattan számára. Tudva, hogy a számítógépes programozással foglalkozó hölgyek száma nem éppen magas, szerinte is még jó pár harccal töltött, magányos év vár rá. A helyzet gyökeres változásához és az elmélet igazolásához több női programozóra van szükség, így hát mi mást mondhatnánk? Lányok, kódra fel!

(PCWorld.hu)