Megtakarítást hoz a gyógyszertörvény

Vágólapra másolva!
Idén már nemcsak az egészségügyi kormányzat, hanem a betegek is érezhetik a tavaly januárban bevezetett gyógyszer-gazdaságossági törvény kedvező hatásait. Várhatóan a patikákban 3-7 százalékkal kevesebbet költ majd a lakosság - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályának vezetője az IIR PharmaFor 2008 című konferencián azt mondta: újabb történelmi jelentőségű változásra számítanak a tb-kassza tavalyi szufficitje után. A rendszerváltás óta első alkalommal csökkennek a gyógyszerköltségekkel összefüggő betegterhek.

Molnár Márk tájékoztatása szerint 2006-ban 9 százalékkal, 2007-ben pedig 13,8 százalékkal kellett többet fizetni az orvosságokért. A költségnövekedést a szakember nem a gyártói áremelésekkel, hanem a támogatási kulcsok csökkentésével magyarázta. A gyógyszerkassza ez évi alakulása kapcsán elmondta: az előrejelzések 305-315 milliárd forintos kiadást jeleznek. Becsléseik alapján a tb-kassza összességében a tavalyihoz képest kissé szerényebben zár, de továbbra is szufficittel kalkulálnak.

Az OEP illetékese úgy vélekedett: a fenntartható gyógyszer-finanszírozásban döntő a generikus verseny folytatása, az új készítmények kontrollált befogadása a támogatotti körbe, az orvosok, illetve a patikusok valódi érdekeltségének a megteremtése és a szakmai protokollok újragondolása - olvasható a Napi Gazdaságban.