Parkolópályán a Microsoft dokumentumformátuma

Vágólapra másolva!
Parkolópályára került a Microsoft-féle Office Open XML fájlformátum szabványosítása. A halasztás oka: négy fejlődő állam tiltakozott az elsietett intézkedések ellen - adta hírül a Heise Online.
Vágólapra másolva!

Az eljárás folytatása előtt a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet kénytelen kivizsgálni a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília, India és Venezuela kifogásait. A Microsoft szabványosítani kívánt dokumentumformátumával kapcsolatos egyes probémákat újra kell tárgyalnia a nemzetközi szervezetnek. Az OOXML előző tárgyalása után rögtön lehetett olyan hangokat hallani, amelyek a gyorsított eljárást illetve a problémák megbeszélését elsietettnek tartották. A most újra felmerült problémák egészen biztosan komoly időveszteséget fognak okozni a sietős Microsoftnak. A hatezer oldalas szabványban kellően nem részletezett problémákat a hónap végéik tárgyalja a testület.

Az ISO minősítés megszerzése azért lehet érdeke a nagyvállalatnak - írja az ügyről a Reuters - mert a közszféra-beli megrendelők gyakran ragaszkodnak az adataik túlélését és a jövőbeli használatóságukat garantáló szabványos és nyílt formátumokhoz. A nyílt formátumok előnye, hogy nincsenek egy-egy programhoz kötve, így használóik szabadon állíthatják össze szoftverpalettájukat. Amennyiben pedig a választott program fejlesztáse megszűnne anélkül válthatnak más alkalmazásra, hogy a régi dokumentumok megnyithatósága miatt aggódni kellene.

Az indiai szabványosítási testület egyik tagja, Deepak Phatak blogján az indiai lobbihelyzetet ismertető és a problémákat részletező nyílt levelet jelentetett meg. Phatak írása szerint a Microsoft több ponton támadta meg az indiai döntési folyamatot, miután a szakértők nem támogatták az Open XML szabványosítását. A szabványosítás körüli harc hazánkban is nagy erőkkel folyt, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk.