Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers nagy csatában legyőzte a vendég Boston Celticst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel 2-1-re szépített a párharcban.

Eredmény, NBA-döntő, 3. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - Boston Celtics 87-81 (20-20, 23-17, 17-25, 27-19)
legjobb dobók:
Bryant 36, Vujacic 20, illetve Allen 25, Garnett 13
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2-1 a Boston javára.

A 11. Celtics-Lakers döntő eddigi két mérkőzése az alapszakaszgyőztes - azaz pályaelőnyt élvező - Boston hazai sikerét hozta, így a három Los Angeles-i találkozóra alaposan össze kellett szednie magát a nyugati bajnok Lakersnek.

A nyitónegyed egyenlő erők küzdelmét hozta, a házigazdáknál "természetesen" az alapszakasz legjobbjává választott Kobe Bryant vitte a prímet, akivel a túloldalon Ray Allen állt ki dobópárbajra. A második periódust 6 ponttal nyerte a kaliforniai alakulat úgy, hogy a 19 pontos Bryant mellett a világbajnok spanyol Pau Gasol mindössze 2, Lamar Odom pedig 0 pontig jutott.

Az ő "termésüket" a triplaspecialista szlovén Sasha Vujacic vállalta magára. A 16 bajnoki címmel rekorder Celtics ászai közül a 2-2 pontos Kevin Garnett és Paul Pierce is vergődött, a félidőben 43-37 volt az állás.

Térfélcsere után jött a fordulat: Doc Rivers együttese Allen és a feléledő Garnett révén, egy 17-7-es rohammal átvette a vezetést. A kizárólag Bryantre építő Lakers számára ekkor elmenni látszott a hajó, ugyanis 3-0-s hátrányból még egyetlen csapat sem tudott fordítani az NBA történetében.

A 60-62-ről induló zárószakaszban a vendégek eleinte őrizték sovány előnyüket, majd Phil Jackson gárdája Bryant triplájával egy 7-0-ás rohamot produkált. Ez - és a csereember Vujacic kiváló formája - elegendőnek bizonyult a hajrára, amelyet fogcsikorgató küzdelemben, de hozott a kaliforniai csapat.

A finálé negyedik felvonására magyar idő szerint pénteken hajnalban kerül sor, ugyancsak Los Angelesben.