Cirill betűs netcímeket szeretne az orosz elnök

Vágólapra másolva!
Az orosz nyelv világnyelvvé fejlesztése érdekében Dmitrij Medvegyev elnök szerdán a Kremlben arra szólított fel, hogy a jövőben teremtsék meg a cirill betűs, orosz nyelvű domain nevek létrehozásának lehetőségét az interneten,
Vágólapra másolva!

A Kreml aggódik amiatt, hogy az orosz nyelv, amelyet Szovjetunió szerte használtak, veszít vonzerejéből az egykori köztársaságokban használt helyi nyelvekkel, illetve az angollal szemben. Az orosz nyelv védelmének kérdése a nemzet büszkeség részévé vált.

Medvegyev az orosz sajtó nemzetközi kongresszusán mondott beszédet. Ebben kiemelte, hogy az orosz sajtót 300 millió ember olvassa világszerte és a cirill betűs domain név megteremtése része lenne annak a törekvésnek, hogy az orosz nyelv megőrizze jelentőségét. Ez a kérdés neki mint elnöknek, személyes ügye - hangoztatta Dmitrij Medvegyev. Az orosz interneten latin betűket használnak, mint a világhálón általában. A címek többsége .ru vagy a Szovjetuniótól örökölt .su kiterjesztéssel rendelkezik. Szakértők azt mondják, hogy Oroszország azt szeretné, hogy .rf - Orosz Köztársaság - legyen a domain neve, de cirill betűkkel írva.