Nem elég jól pályázni uniós támogatásért

Vágólapra másolva!
Mind az uniós támogatási pályázatok kiírói, mind a pályázók abban érdekeltek, hogy az összes lehetséges forrás felhasználása a lehető leghatékonyabb legyen. A Deloitte szakértői ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a sikerhez nemcsak egy jó pályázatra, hanem részletes és körültekintő tervezésre is szükség van, hiszen az amúgy megfelelően előkészített pályázat is elbukhat néhány hiba miatt. Továbbá a problémák akár évekkel a támogatási pénzek felhasználása után is jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Reiniger Róbert, a Deloitte Környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója az állami és önkormányzati szektor pályázatai kapcsán elmondta, a területen az elmúlt években jelentős fejlődés érzékelhető, aminek egyik oka, hogy több tapasztalt pályázatíró cég is működik a piacon. A pályázatírók az önkormányzatok munkáját hivatottak segíteni az előkészítésben, amely segítség általában hasznos.

Ennek ellenére nem ritka, hogy a későbbi ellenőrzés során, de még a beadás előtt valamilyen "drága" hibára bukkannak a dokumentációban, ami akár az egész pályázat sikerét is veszélyeztetheti. Az önkormányzati szektor pályázóinak leggyakoribb buktatói a hiányos papírmunka, az irreális vállalások, a hiányos tájékoztatás, a Közbeszerzési Törvény buktatói és a nem megfelelő minőség.

Dr. Márkus Csaba, a Deloitte EU-tanácsadási üzletágának igazgatója elmondta, az önkormányzati és állami szektorhoz hasonlóan a vállalkozások pályázataira is jellemző, hogy mind a pályázók, mind pedig az intézményrendszer folyamatosan fejlődik, vagyis az új tapasztalatok általában beépülnek a következő kiírások feltételrendszerébe.

A vállalatok számára kiírt pályázatokban is vannak ugyanakkor - részben a kellő körültekintés hiányán, részben a vállalatok teljesítőképességének, illetve a piac működésével kapcsolatos tervezésen alapuló - hibák, amelyek kezelhetőségét a pályázónak alaposan mérlegelnie kell. A vállalati pályázatok leggyakoribb buktatói az üzleti és támogatási projekt közötti összhang hiánya, a projektkezdés problémái, a pályázati konstrukció helyes kiválasztása, a nehezen teljesíthető pályázati feltételek és a támogatás lehívása.